Izrael: vezető rabbik a béketetv ellen

Vágólapra másolva!
Vezető izraeli rabbik törvénytelennek és erkölcstelennek bélyegezték az izraeli kormánynak azokat az első óvatos kísérleteit, hogy megvalósítsák az Egyesült Államok által támogatott béketervet.
Vágólapra másolva!

A rabbik vallási megfontolásokból kiindulva azt állítják, hogy az izraeli kormánynak nincs joga a palesztinok javára feladni a Jordán nyugati partvidékének ellenőrzését. Az ellenzéki Munkáspárt vezetői szerint a rabbik nyilatkozatukkal olyan erőszakos politikai légkört akarnak teremteni, mint amilyen Jichak Rabin izraeli kormányfő 1995-ös meggyilkolását megelőzően volt érzékelhető Izraelben.

A több mint ötszáz tagot számláló Rabbik Szövetsége Izrael földjéért és Népéért hétfői ülésén elvetettek bármilyen arra irányuló kísérletet, hogy felszámolják a Jordán folyó nyugati partján engedély nélkül létrehozott zsidó telepeket, ahogy azt az útiterv tartalmazza.

Izrael földjének megváltoztatása, beleértve azt is, amit az izraeli kormányfő rendel el, törvénytelen és természetesen erkölcstelen, mert ellentmond a Bibliának - mondta Eljakim Levanon rabbi, a Jordán folyó nyugati partvidéke és a Gáza-övezet rabbitanácsának tagja. Hozzátette: Mi vagyunk az urai minden izraeli földnek, és senki sem teremthet más államot a Földközi-tenger és a Jordán között. A rabbiknak ezt a csoportját annak idején azért hozták létre, hogy ellenezze az 1993-as oslói izraeli-palesztin béketervet.

A palesztinok államuk megalkotásához az egész nyugati partvidéket és a Gázai övezetet igénylik, s azt követelik, hogy szüntessék meg az itt létrehozott zsidó telepeket.

Avraham Burg, az ellenzéki Munkáspárt képviselője kedden kijelentette, hogy a rabbik nyilatkozata lényegében gyilkosságra való felhívás. Szorgalmazta egyben, hogy az izraeli főügyész lázadásra való felbujtás címén indítson eljárást. Burg a rabbik akcióját a törvényes rend aláásására és fundamentalista normák izraeli bevezetésére irányuló kísérletnek tekinti.

Izraelben a lakosságnak mintegy egynegyed része tekinti magát ortodoxnak. Szavazataikkal azokat a pártokat támogatják, amelyek elutasítják, hogy béketárgyalásokon bármilyen engedményt tegyenek a palesztinoknak, mert szerintük a bibliai ígéret földje magában foglalja a Jordán folyó nyugati partvidékét. A zsidó vallási vezetők kisebbségi csoportja ezzel szemben azzal érvel, hogy megengedhetők olyan kompromisszumok, amelyek magukban foglalják a területfeladást a békéért elvét, mert egy békeegyezség életeket menthet.