Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Többszáz palesztin fogoly szabadul Izraelben

Vágólapra másolva!
Izrael szerdán 443 palesztint bocsát szabadon a börtöneiben raboskodó hatezerből az illetékes miniszteri bizottság vasárnapi döntése szerint. Egy hete, Ariel Saron miniszterelnök washingtoni átogatásának küszöbén az izraeli kormány 540 palesztin fogoly elengedését határozta el, de a miniszteri bizottság csak 443-nak a szabadulását hagyta jóvá.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi döntés nyomán szabadulók listáját az izraeli börtönigazgatás hétfőn közzé teszi honlapján, hogy a legfelsőbb bírósághoz fellebbezhessenek azok, akik netán ellenzik a döntést. A bizottság megvitatta Saronnak azt az igényét is, hogy lazítsák a kiengedhetők körét meghatározó kritériumokat. Ez ügyben azonban a testület nem jutott dűlőre. Avi Dihter, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat főnöke nem látta alkalmasnak az időt a követelmények lazítására, mert a palesztinok egyelőre nem tettek lépéseket a fegyveres csoportok felszámolására.

Tomi Lapid igazságügyi miniszter közölte: Izrael azért bocsát szabadon néhány száz olyan palesztint, akinek nem tapad vér a kezéhez, hogy kimutassa jóakaratát Mahmúd Abbász (Abu Mázen) kormánya iránt. Lapid közvetlenül az ülés előtt azt mondta, hogy a bizottság 447 rab - 189 "biztonsági fogoly", 161 adminisztratív (vádemelés nélküli) őrizetes és 97 köztörvényes bűnöző - szabadon bocsátását vitatja meg.

Lapid úgy vélte, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád aktivistáinak Izrael általi szabadon bocsátása éppúgy elkerülhetetlen, mint a két szervezetnek a palesztin hatóság általi felszámolása. "Előbb vagy utóbb fel kell számolniuk a Hamászt és a Dzsihádot, nekünk pedig ki kell engednünk (további) foglyokat, hogy erősítsük Abbászt" - mondta.

Mindamellett a palesztin fegyveres csoportok a június végén hirdetett fegyvernyugvás beszüntetésével fenyegetőznek, ha Izrael nem engedi szabadon mind hatezer palesztin rabot. A palesztin hatóság kedvezően fogadta a kiengedési döntést, de csak a fogolyprobléma megoldásának első lépéseként.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről