Ezrek estek áldozatul szerte Európában a hőhullámnak

Vágólapra másolva!
Sok ezer halálos áldozatot követelt az utóbbi hetekben Európát sújtó hőhullám. Franciaországban 10 ezer, Hollandiában legalább félezer, Portugáliában pedig 1.300 haláleset hozható összhefüggésbe a kánikulával.
Vágólapra másolva!

A portugál egészségügyi hatóságok csütörtökön arról számoltak be, hogy július 27. és augusztus 12. között - a hőhullám idején - 1300-zal többen haltak meg a dél-európai országban, mint tavaly ilyenkor. Az elhunytak többsége idős, legyengült szervezetű ember volt. A hatóságok ugyanakkor emlékeztettek: 1981-ben 1900-an, 1991-ben 1300-an estek áldozatul a meleg időjárásnak Portugáliában.

Hőhullám Európában/nagyvilag/20030812hohullam.html

Olaszországban médiajelentések szerint 500-an haltak meg a rendkívüli hőség miatt, hivatalos adatok azonban nem állnak rendelkezésre. Azok ugyanis, akik nem egészségügyi intézetben hunytak el, nem kerülnek bele a statisztikába. Girolamo Sirchia úgy vélekedett: fel kell készülni arra, hogy hasonló hőhullám okozta vészhelyzet a jövőben is lehet, ezért javítani kell az idősek otthoni ápolásának feltételein.

Ötezer áldozata is lehet a francia kánikulának/nagyvilag/20030818otezer.html

A legnagyobb francia temetkezési vállalat napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozott becslése szerint Franciaországban augusztus első három hetében 10 ezerrel többen haltak meg, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Minden szükséges intézkedést meg fog tenni a kormány, hogy orvosolja a francia egészségügyi rendszerben az augusztusi kánikula során megmutatkozott hiányosságokat, és az esetből levonja a megfelelő tanulságokat - jelentette ki csütörtöki rendkívüli televíziós beszédében a francia elnök. Jacques Chirac közölte: a kormányzat minden szükséges eszközt a mentőszolgálat rendelkezésére bocsát, és októbertől átalakítási programot indít be az egészségügyi ellátásban a hasonló tragédiák jövőbeli megismétlődésének elkerülése érdekében. Ígéretet tett arra is, hogy az augusztus első két hetében történt tömeges méretű elhalálozások okait teljes mértékben és abszolút átlátható módon fel fogják tárni. Az elnök felhívta honfitársait az idősekkel és elesettekkel való szolidaritásra, és együttérzéséről biztosította az elhunytak családtagjait.