USA: kémkedéssel vádolják a légierő katonáját

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban kémkedés és az ellenséggel való összejátszás címén vádat emeltek a légierő egyik tagja ellen, aki arab nyelvű tolmácsként a guantánamói támaszponton szolgált, ahol a terrorizmussal gyanúsított külföldieket tartják fogva.
Vágólapra másolva!

Ahmad Al-Halabit július 23-án a floridai Jacksonville-ben tartóztatták le, Guantánamóból visszatérőben, és a kaliforniai Vandenberg légi támaszponton őrzik. A tolmács ismerte azt az amerikai muzulmán tábori papot, akit szeptember 10-én tartóztattak le hasonló vádakkal, de egyelőre nem tudni, hogy cinkosok is voltak-e.

A kínai származású, rangja szerint kapitány Yousef Yee muzulmán tábori papot is floridai Jacksonville-ben tartóztatták le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei, mivel bizalmas katonai iratokat találtak nála. Jelenleg a dél-carolinai Charleston kikötőjében a haditengerészet egyik hajóján tartják fogva.

A Kuba szigetén lévő Guantánamo haditengerészeti támaszponton közel 660 személyt tartanak fogva, többségükben az al-Kaida terrorhálózat feltételezett tagjait, illetve az afganisztáni bukott tálib rezsim katonáit és tisztségviselőit.