Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Rabszolgagyerekek után kutatnak Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Rabszolgagyerekeket mentetek meg az afgán hatóságok. Az elrabolt fiúkat valószínűleg Pakisztánba csempészték az emberkereskedők, hogy rabszolgának adják el őket. Az Unicef jelentése szerint a pakisztáni iszlám szélsőséges pártok előszeretettel vásárolnak afgán fiúkat, hogy magánhadseregeket szervezzenek belőlük.
Vágólapra másolva!
Gyerek rabszolgákat szabadítottak fel Ghánában/nagyvilag/20030911gyerekrabszolgakat.html

Ötven fiút tartóztattak fel a hatóságok Észak-Afganisztán hegyes vidékein. A fiúk nyolc embercsempész vezetésével Pakisztán felé tartottak, amikor a rendőrök elfogták a csoportot. A gyerekek, akik közül a legfiatalabb négy éves is volt, az északi Badakhaszán tartományból származtak. Az afganisztáni hatóságok nyolc embercsempészt tartóztattak le az ügy kapcsán.

Az afgán hatóságok feltételezései szerint a gyerekeket Pakisztánba és Iránba vitték volna, vallásos iskolákba. Olyan feltételezések is vannak azonban, hogy az emberkereskedők szex rabszolgának akarták eladni a fiúkat.

Az UNICEF nemzetközi gyermekvédelmi szervezet szerint Afganisztán elmaradott vidékein emberkereskedők vásárolják fel a szegény családok gyermekeit. A szülőknek azt ígérik, hogy a fiúkat "vallásos nevelésben, és isteni megvilágosításban" részesítik.

A megszerzett gyerekek tényleg vallásos iskolákba kerülnek, itt azonban megfelelő agymosás után az iszlám fundamentalista pártok katonáivá nevelik őket. Ráadásul a gyerekek gyakran válnak nemi erőszak áldozatává.

A segélyszervezet azt követeli az afgán vezetéstől, hogy tegyenek lépéseket a gyermekkereskedelem ellen. Noha Afganisztánt a szövetségesek ellenőrzik, az Ahmed Karzai vezette központi kormányzat hatalma nemigen nyúlik túl Kabul határain. A helyi hadurak támogatják az emberkereskedőket, ezért a hatóságok csak a legritkább esetben tudnak fellépni ellenük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről