Robertson osztrák katonákat kért Afganisztánba

Vágólapra másolva!
Osztrák katonai alakulat Afganisztánba küldését kérte szerdán Bécsben a NATO főtitkára. George Robertson a kérést azon a vacsorán terjesztette elő, amelyet Günter Platter osztrák védelmi miniszter adott a kétnapos ausztriai búcsúlátogatásra érkezett NATO-főtitkár tiszteletére.
Vágólapra másolva!

Robertson megismételte néhány nappal ezelőtt Berlinben tett kijelentését, miszerint "ha mi nem megyünk Afganisztánba akkor Afganisztán jön el hozzánk". A posztjáról az év végén távozó főtitkár szerint több használható katonára, nem pedig "papírhadseregekre" van most szükség. - A nagy szavak és a tétlenség jelentik a katasztrófa receptjét - szögezte le.

Az európai védelmi rendszer kiépítésével kapcsolatban az Európai Unió és a NATO közötti jó együttműködés fontosságát emelte ki. Rámutatott, hogy a párhuzamos struktúrák kiépítésének nincs értelme. Úgy vélte, hogy az EU-nak azokat a képességeit kell fejlesztenie, amelyekkel már most is rendelkezik, s így "közösen tudnak fellépni a közös ellenséggel szemben".

Robertson bizakodóan szólt arról, hogy az afganisztáni ISAF-akció nem fogja meghaladni a NATO lehetőségeit. A kudarc következményei iszonytatóak lennének, és egy ilyen kudarc sokkhatásának a hullámai még Ausztriáig is elérnének, és az emberek többé nem érezhetnék magukat biztonságban. Ezért támogatni kell Hamid Karzai afgán elnököt és a kormányt - fejtette ki.

Az osztrák védelmi miniszter Robertson kérésével kapcsolatban kifejtette, hogy Ausztria mindenekelőtt a délkelet-európai nemzetközi békefenntartó akciókban kíván aktív szerepet vállalni. Emlékeztetett arra, hogy osztrák katonák már teljesítettek feladatokat Afganisztánban, ahonnan a nyáron vonták ki őket. Elmondta, hogy Ausztria jelenleg is több mint 500 katonájával vesz részt a koszovói békefenntartó feladatok teljesítésében, s lehetségesnek nevezte, hogy a NATO zászlaja alatt osztrák egység is feladatokat vállaljon Bosznia-Hercegovinában.

Az osztrák sajtó úgy értesült, hogy Ausztria jövőre 200 katonát küldene a volt jugoszláv tagköztársaságba.

Platter nem nyilatkozott az afganisztáni osztrák katonai szerepvállalás lehetőségéről, mint mondta, erről először a vezérkarral és a pártokkal kell tárgyalni. A NATO leköszönő főtitkára a tervek szerint csütörtökön Wolfgang Schüssel kancellárral és Thomas Klestil elnökkel találkozik, és beszédet mond az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó tanácsában.