Német dohányos kártérítésért pereli a Reemtsmát

Vágólapra másolva!
Egy nikotinfüggő német dohányos beperelte a Reemtsma cigarettakonszernt, mert úgy véli: a vállalat termékei miatt volt kétszer is szívinfarktusa. A per az észak-rajna-vesztfáliai Arnsbergben kezdődött pénteken, a tárgyalást egy óra elteltével elnapolták.
Vágólapra másolva!

Németországban erős dohányosok már nemegyszer fontolgatták, hogy pert indítanak valamelyik dohánygyár ellen, de először fordul elő, hogy a per el is kezdődött. Wolfgang Heine 213 ezer euró fájdalomdíjat és kártérítést követel a Reemtsmától, amit a cég ügyvédei egykedvűen vettek tudomásul. Szerintük a szívinfarktusokat okozhatta mozgáshiány éppúgy, mint magas vérnyomás vagy genetikai öröklöttség.

Heine 40 éve gyújt egyik cigarettáról a másikra. Ügyvédje, Burkhard Oexmann arra építette fel a vádat, hogy a Reemtsma nem figyelmeztette a bagósokat: a dohányzás szenvedélybetegséggé, függőséggé fajulhat. Szerinte a gyár olyan anyagokat is kever a dohányba, amelyek elősegítik a szenvedély kialakulását.

Heine azt mondja, el sem kezdte volna a cigarettázást, ha régebben is olyan, a cigarettásdobozra feltűnően rányomtatott, egyenesen halállal fenyegető feliratok riogatnák a dohányzókat, mint manapság.