A vöröskereszt kivonul Bagdadból és Bászrából

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vöröskereszt átmenetileg bezárja bagdadi és az Irak déli részén, Bászrában lévő képviseletét, mert aggódik ottani munkatársai biztonságáért, közölte szombaton a szervezet szóvivője, hozzátéve, hogy a kivonulás nem érinti Észak-Irakot, ahol a vöröskereszt tovább dolgozik.
Vágólapra másolva!

Florian Westphal szóvivő megerősítette Jacob Kellenberger, a Nemzetközi Vöröskereszt elnökének korábbi kijelentését, hogy a háborúk áldozatainak segítésére alakult szervezet katonai védelem alatt nem hajlandó tevékenykedni, mivel az összeegyeztethetetlen független humanitárius tevékenységről vallott elképzeléseivel.

A múlt hónapban egy gépkocsiba rejtett pokolgép robban t föl a Nemzetközi Vöröskereszt bagdadi központja mellett megölve 12 embert. A merénylet után a szervezet csökkentette külföldi munkatársainak számát az iraki fővárosban - írja a BBC News Online .

A szóvivő szerint Bagdadban és Bászrában a helyzet nagyon veszélyes és képlékeny. Hogy mi történjen az ott tartózkodó külföldi vöröskeresztesekkel, arról egyelőre nem döntöttek. A szervezet - amely 1980 óta van jelen Irakban, és három háborút dolgozott végig - északon folytatja munkáját, amelynek középpontjában a hadifoglyok meglátogatása, megszakadt családi kapcsolatok helyreállítása, a rászorulók egészséges ivóvízzel és gyógyszerrel történő ellátása szerepel.

Közben az amerikai hadsereg közleménye szerint újabb két amerikai katona vesztette életét a Bagdadtól nyugatra található Faludzsa városában. A katonákat szállító harci jármű aknára futott - írja a BBC News Online.