244 embert tapostak halálra a mekkai zarándoklaton

Vágólapra másolva!
Legalább 244 embert taposott halálra a tömeg a mekkai zarándoklaton és ugyanenyien megsérültek. A félórás tülekedés az ördögöt jelképező kőoszlop megkövezésének szertartása alatt alakult ki. Legalább 400 méter hosszúságú embertömeg nyomását kellett kiállniuk az oszlop közelében állóknak. A zarándoklat vasárnapi szertartásai a halálesetektől függetlenül folytatódtak.
Vágólapra másolva!

Legalább 244-en vesztették életüket, amikor halálra taposták őket a mekkai zarándoklaton és legalább ugyanennyien megsérültek a tülekedésben - közölte a Hadzs ügyeinek intézésével megbízott szaúd-arábiai miniszter. Ijad Madani szerint az áldozatok többsége szaúdi volt, akik nem is rendelkeztek engedéllyel, hogy részt vegyenek a mekkai Hadzs egyik utolsó jelentős szertartásán. A tömegjelenetek elkerülése végett ugyanis Szaúd-Arábia minden országnak megszabja, hogy onnan hány ember vehet részt a zarándoklaton, akiknek regisztrálniuk is kell magukat, még a Hadzs előtt.

A zarándokok akkor vesztették életüket, amikor vasárnap az ördög rituális megkövezésére igyekeztek a gonoszt jelképező szimbolikus kőoszlophoz. A Mina-völgybe egy keskeny híd, a Dzsamarat-híd vezet, ahol már korábbi zarándoklatokkor is történtek halálos balesetek. A mentők csak rendőri segítséggel érték el a helyszínt, a tömeget kordonnal igyekeztek megfékezni, ugyanakkor a Hadzs vasárnapi szertartásai a halálesetek ellenére folytatódtak.

A miniszter beszámolója szerint legalább 400 méternyi embertömeg indult meg és szorította az ördögöt jelképező oszlop körül és mögöttük állókat egymásnak, és emiatt sokan összeestek, ami pánikhoz vezetett. A tülekedés közel fél óráig tartott. Madani közölte, hogy a tömegjelenet a nem szervezett csoportban érkező zarándokok személyes holmijai miatt alakult ki.

Egy egyiptomi zarándok szerint az emberek egyszerűen lezúdultak a Dzsamarat-hídról, miközben többen le is estek róla. A BBC Dzseddában lévő tudósítója szerint az ördög megkövezésének szertartása hagyományosan a legveszélyesebb esemény a Hadzs során. A három napon keresztül tartó különböző rítusokban kifáradó zarándokok ekkor általában ész nélkül özönlenek az oszlophoz, hogy hét kisebb kavicsot hozzávágva kinyilvánítsák a gonosz iránti megvetésüket.

Nem ez volt azonban az első ilyen eset a hídnál. 2001-ben 35 ember halt meg itt. Idén körülbelül kétmillió ember vesz részt a Hadzs-on, amely vasárnap fejeződik be, a hagyományos Eid al-Adha fsztivállal, minek során állatokat áldoznak Allah és Mohamed tiszteletére.