Harmincnyolc magyar megsérült Irakban

Vágólapra másolva!
Harmincnyolc magyar katona is megsebesült abban a terrortámadásban, amelyet az iraki Hillában lévő lengyel támaszpont ellen követtek el szerdán reggel. Ketten súlyos, de nem életveszélyes állapotban kerültek kórházba, a többiek a helyszínen kaptak ellátást. Az egyik súlyos sérültet már ki is engedték a kórházból, a másikat még négy napig benntartják. A sérüléseket a detonáció miatt kitört ablakokból szétrepülő üvegszilánkok okozták. A honvédelmi miniszter szerint eddig egyetlen magyar katona sem jelezte, hogy a történtek miatt elhagyná Irakot. A Fidesz honvédelmi bizottsági ülést akar, az MDF hazarendelné a katonákat.
Vágólapra másolva!

Magyar katonák is megsérültek abban a terrortámadásban, amely szerda reggel érte az iraki Hillában a lengyel katonai kontingens Camp Charlie nevű támaszpontját. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy tíz magyar katona sérült meg. A Népszabadság csütörtöki számában arról ír, hogy további 28 magyar katona szenvedett kisebb karcolásokat a szétrepülő üvegcserepektől.

A sérültek közül kettőt súlyos, de nem életveszélyes állapotban - nyak-, illetve szemsérüléssel - szállítottak a bagdadi amerikai kórházba. A többieket a helyszínen látták el. Közülük volt, aki a fején, az arcán, a kezén, illetve a lábán szenvedett könnyebb sérülést. A HM értesítette a sérültek családtagjait.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, miután videotelefonon beszélt az iraki magyar kontingens parancsnokával, elmondta: a két súlyos sérült egyike egy törzsőrmester, aki a szemén sérült meg. A másik sérült katona egy százados, neki a nyaki ütőerén okozott sérülést egy üvegszilánk. Mindkettőjük állapota stabilizálódott, a miniszter szerint a jelenlegi információk szerint fel fognak épülni.

A HM közlése szerint az egyik komolyabban megsérült katonát már ki is engedték a bagdadi kórházból és visszatérhet alakulatához. A törzsőrmester szeme nem sérült meg, csak a szeme alattiarcfelületen illetve szemöldökénél kellett összevarrni az üvegszilánkok okozta sebeket - mondta Bocskai István kommunikációs főigazgató-helyettes, aki hozzátette, hogy a másik súlyos sérültet négy nap múlva kiengedik a bagdadi amerikai kórházból.

Jelentés videotelefonon

Sramkó Mátyás, az iraki magyar szállítózászlóalj parancsnoka szerda délután két órakor videotelefonon adott jelentést a honvédelmi tárca válságkezelő termében tartózkodó Juhász Ferencnek és a Medgyessy Péter miniszterelnöknek. Az alezredes elmondta, hogy fel voltak készülve az ilyen incidensekre.

Sramkó szerint a mostani eset is bizonyította, hogy a hillai bázis az egyik legbiztonságosabb támaszpont, a merénylők ugyanis nem tudtak bejutni a tábor területére. Az alezredes elmondta azt is, hogy nem alakult ki pánik a támadás miatt, és csütörtökön már a szokásos feladataikat fogják végezni.

Fotó: Fábián Évi
Sramkó videotelefonon jelentett

A nagyjából tízperces videotelefonos jelentés végén a miniszterelnök azt mondta Sramkónak: "becsüljük önöket, köszönöm szépen, hogy helytállnak". Juhász pedig hozzátette: "egy ország aggódik önökért, vigyázzanak magukra". Sramkó megköszönte az elismeréseket, és jelezte, hogy továbbadja azokat a katonáknak.

Az alezredes a jelentésben megerősítette azt, amit korábban a HM közölt a történtekről. E szerint a lengyel hadosztály hillai bázisa közelében helyi idő szerint reggel hét óra után tíz perccel két robbanás történt a magyar katonák lakóépületétől mindössze száz méterre. A robbanás helyszínén 15 méter átmérőjű, két méter mély kráter keletkezett. Mint kiderült, két teherautó nekihajtott a bázist övező védműveknek. Mint ahogy a HM kommunikációs főigazgató elmondta, mindkét járműben öngyilkos merénylők voltak.

A BBC News Online beszámolója szerint nagyjából 700 kilogrammnyi robbanóanyaggal hajtották végre akciójukat a támadók.

Az őrség agyonlőtte az egyik merénylőt

A HM közlése szerint valószínűleg egyikük megpróbált utat törni a beton védművön, hogy a másik behajthasson a bázis területére. Végül azonban nem sikerült áttörni a védgátat, így mindkét teherautó a bázison kívül robbant fel. Ezt a feltételezést erősítette meg a CNN-nek egy fülöp-szigeteki katona is, aki elmondta, hogy úgy tűnt számára, hogy az egyik teherautó akarta megtisztítani az utat a másik jármű előtt, hogy az aztán a támaszpont belsejében okozhasson pusztítást.

Az első autót az állította meg, hogy a lengyel és mongol katonákból álló őrség az egyik gépkocsira tüzet nyitott, és agyonlőtték annak vezetőjét. A másik gépkocsi pedig a betonfalnak ütközve robbant fel. A két terrorista maradványait a támaszponttól 200 méternyire találták meg, ami a robbanás erejéről tanúskodik.

A logisztikai támaszponttól néhány kilométerre található Babilon lengyel katonai táborban tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy ugyanebben az időben két robbanás hangját hallották.

Üvegszilánkok sebesítették meg a magyar katonákat

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
Szoba a robbanás után

A detonáció következtében kitörtek a magyarok lakóépületének ablakai. A szétrepülő üvegszilánkok sebesítették meg a magyar katonákat is. Más nemzetiségű katonák is megsérültek, a HM-ben erről ugyanakkor nem tudtak bővebb felvilágosítást adni.

Az MTI arról számolt be, hogy öt iraki vesztette életét és harminchárom iraki sebesült meg a hillai kórház adatai szerint. Ahmed Kazem, a kórház illetékese közölte azt is, hogy az öt halott között két nő van. Amerikai közlések szerint ugyanakkor legalább 11 iraki - férfiak, nők és gyerekek - vesztette életét

A robbanások után valamennyi nemzet katonái azonnal szigorították a biztonsági intézkedéseket. Jelenleg folyik a károk felszámolása, a robbantás körülményeinek kivizsgálása. A detonációk jelentős anyagi kárt okoztak. A főigazgató elmondta: a magyar szállító zászlóalj a merénylet után is folytatja feladatainak végrehajtását Irakban.