Szaharai homokot hord a szél az Alpokban

Vágólapra másolva!
Szaharai homoktól sárga az égbolt Svájc, Ausztria és Olaszország felett, a hóeséstől megbénult Észak-Olaszország és Észak-Spanyolország. Nem mindennapi az időjárás a világ több más pontján: sosem tapasztalt hőhullám érte el Ausztráliát, míg Kanada észak-keleti részén kilencven centiméter hó hullott néhány óra alatt.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Szaharában tomboló heves homokvihar és az erős délies légáramlás következtében elsárgult az égbolt szombaton Svájc, Ausztria nyugati része és Olaszország fölött. Svájcban homokot hordott a rendkívül erős szélvihar, amely időnként orkánba ment át: a legerősebb széllökések sebessége Bern közelében elérte az óránként 246 kilométert. Tirolban és Vorarlbergben fényes nappal egyszer csak bevörösödött az égbolt.

Arany színű égbolt borult Velence fölé is, ahol épp a karnevál utolsó, legzajosabb napjait ünneplik. A városban heves esőzések vannak. Torino és Milánó térségéből ugyanakkor komoly havazást jelentettek, szombaton törölni kellett 15 repülőjáratot, és nem tudott elindulni 140 vonat. Olaszország középső vidékein felváltva esett eső és hó, de mindkét csapadékfajta tele volt homokkal. A comói karnevál ünnepi menete a hóviharok miatt az idén nem tudott elindulni.

Spanyolország északi részén olyan erős havazás volt, hogy több helyen csak hólánccal lehetett közlekedni, de havazott a Kanári-szigeteken és Mallorcán is.

Ausztráliában - ahol most nyár van - rég nem tapasztalt kánikula tombol: a hőmérséklet legalább 10 fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Sydneyben például 45 fok volt szombaton, úgyhogy a nagyváros egyes részeiben korlátozni kellett a légkondicionáló berendezések használatát, mert a hálózat túlterhelésétől lehetett tartani.

Eközben Kanada északkeleti része gyakorlatilag megbénult a hótól, még a meteorológusok is "időjárási bombáról" beszéltek. Nova Scotiában néhány óra alatt kilencven centiméter hó hullott, és még az egyébként sokat próbált transz-kanadai gyorsforgalmi út több szakaszán is időről időre teljesen megbénult a forgalom.