Bárándy kártérítési perre biztatja a lelőtt fiú családját

Vágólapra másolva!
Elfogultságra hivatkozva megtámadható az amerikai hadsereg jelentése Varga-Balázs Péter iraki halálával kapcsolatban - mondta Bárándy György, az elhunyt fiatalember családjának jogásza, aki javasolta a hozzátartozóknak, hogy az USA-ban indítsanak kártérítési pert. A fiút egy ellenőrző pontnál lőtték le amerikai katonák, mert "magatartását ellenséges fenyegetésként értékelték".
Vágólapra másolva!

"Abból indulok ki, hogy még nem igen volt olyan, hogy egy hadsereg megállapította magáról, hogy akár szándékosan, akár gondatlanul, de ok nélkül egy embernek a halálát okozta (...) ezt a jelentést abszolút érdekeltek, a saját ártatlanságukban érdekelt személyek vallomása és nyilatkozatai alapján állították össze" - mondta Bárándy György.

Az ügyvéd azt javasolta Varga-Balázs Péter családjának, hogy az Egyesült Államokban indítsák meg a pert. Bárándy György nem tudta megmondani, mennyibe kerülhet egy amerikai pereskedés, illetve amerikai ügyvéd felfogadása, de véleménye szerint sikerdíjas megoldást kellene alkalmazni. "Ha a család is úgy látja, az amerikai ügyvéd felfogadásáról a Baker és McKenzie ügyvédi iroda társtulajdonosával, régi iskolatársával konzultálna" - mondta Bárándy, aki hozzátette: koronatanúként szerepelhet az ügyben az arab tolmács, aki a magyar fiatalember mellett utazott, mert az amerikai vizsgálat eredményével ellentétesen ő azt állítja, hogy nem volt figyelmeztető lövés vagy jelzés. Véleménye szerint az akkor már két hónapja Irakban tartózkodó magyar egyetemista tudta, hogy jelzésre vagy lövésre meg kell állni, ezért sem logikus az amerikai vizsgálat végkövetkeztetése. "Van egy jelentés, amit csupa érdekelt állított össze, és van egy szerintem logikusnak mondható, érdektelen tanúvallomásával alátámasztott másik álláspont" - mondta Bárándy György.

"A 82. Légideszant Hadosztály parancsnoka vizsgálatot folytatott a Varga (Varga-Balázs Péter) úr halálával, illetve a Varga úr által vezetett kisteherautóban tartózkodó utas és a 82. Légideszant Hadosztály két katonájának sebesülésével kapcsolatos tények tisztázására. A parancsnok arra a következtetésre jutott, hogy az incidensben érintett katonák részéről fegyelmezetlenség vagy szabálysértés nem történt" - olvasható az amerikai jelentésben, amelyet a külügyi tárca pénteken kapott meg. A jelentés szerint az amerikai katonák két figyelmeztető lövést is leadtak, és ezek közül az egyik vörös csíkot húzó nyomjelző lövedék volt. Varga-Balázs Péter a tényfeltáró bizottság megállapítása szerint nem vette észre az amerikai katonák fényjelzéseit és a levegőbe leadott figyelmeztető lövéseket sem, és sebességét nem csökkentve közeledett az úttesten keresztben álló amerikai katonai járműhöz. "A kisteherautó nem engedelmeskedett, nem lassított, és figyelmen kívül hagyta a figyelmeztető lövéseket. Az összes körülményt figyelembe véve, az egység ezt a magatartást ellenséges fenyegetésként értékelte" - olvasható a dokumentumban. Ahogy a kisteherautó közeledett az amerikai HMMWV típusú járműhöz, az egység négy különböző fegyverből tüzet nyitott rá, hogy megállítsa. A kisteherautó belerohant a HMMWV oldalába, amely javíthatatlanul megrongálódott. A HMMWV-ban tartózkodó két katona, valamint a kisteherautó utasa megsebesült. Varga-Balázs Péter sebesüléseibe belehalt.

A Varga-Balázs Péter halálának körülményeit vizsgáló két magyar diplomata még decemberben azt állapította meg, hogy öngyilkos merénylőnek vélték, ezért adtak le célzott lövést az amerikai katonák. A boncolási jegyzőkönyv szerint több szilánk érte az elhunyt Varga-Balázs Péter testét. A 27 éves fiatalember holttestét november 27-én szállították Magyarországra, és december 5-én temették el Győrben.

Varga-Balázs Péter közel két hónapig élt és dolgozott civilként Irakban. Halála ügyében az Amnesty International független nyomozást követelt. Varga-Balázs Péter családjának a fiatalembert foglalkoztató ToiFor Kft. január végén peren kívüli egyezséget ajánlott. Az egyezség február végén megszületett, és a kft. kifizette a kártérítési összeget a családnak. A megállapodás részleteit és kártérítés összegét nem hozták nyilvánosságra.