ETA-fegyvergyárat talált a francia rendőrség

Vágólapra másolva!
Az ETA baszk szeparatista szervezet egyik fegyvergyárát és raktárát találta meg vasárnap a francia a rendőrség. A terroristák fegyvereit egy pireneusi parasztházban találták meg, közel a spanyol határhoz. A rendőrök többek közt rakétákat, és nagy mennyiségű robbanószert foglaltak le. Az utóbbi időben a francia és a spanyol rendőrség fokozta az ETA-ellenes együttműködést, ennek eredményeképpen találták meg a fegyverraktárt is.
Vágólapra másolva!
ETA-vezetőket fogott el a francia rendőrség/nagyvilag/20040403etavezetoket.html

Az ETA baszk terrorszervezet fegyvergyárát találták meg a francia rendőrök vasárnap. A nagy mennyiségű robbanóanyagot és rakétát Saint-Jean-Pied-de-Port városka közelében, egy farmon találták meg a rendőrök, nem messze a spanyol határtól.

"Olyan volt, mint Aladdin barlangja" - írta le a fegyverraktárat az egyik rendőrtiszt. A francia rendőrök szerint nyilvánvaló, hogy az ETA évek óta gyűjtötte itt a fegyvereket. A műhelyben elsősorban bombákat és házi készítésű rakétákat gyártottak a terroristák. A helyszínen két embert tartóztattak le, egyikük a farm tulajdonosa.

A rendőrök gyakran csapnak le ETA-fegyverraktárakra, de ritkán találnak működő fegyvergyárra. A mostani sikeres akció annak köszönhető, hogy a francia rendőrség pénteken letartóztatta Felix Ignacio Esparzát, aki az ETA logisztikai főnöke volt - írja a BBC News.

"Első pillantásra úgy tűnik, hogy ez legnagyobb fegyverekből és különböző robbanóanyagokból álló arzenál, amely jelenleg az ETA birtokában van" - jelentette ki a sikeres francia akció kapcsán Angel Acebes spanyol belügyminiszter.

Az utóbbi években a francia és spanyol hatóságok egyre inkább összehangolták ETA-ellenes akcióikat. Ennek következtében az elmúlt év során összesen ötven ETA-gyanúsítottat sikerült kézre keríteni a Pireneusokban, a határ két oldalán.