Irakban szabadon engedtek egy elrabolt kanadait

Vágólapra másolva!
Egy kanadai állampolgárságú segélydolgozót engedtek szabadon pénteken az iraki Nedzsefben. A férfit a Muktada asz-Szadr irányította Mahdi Hadseregének fegyveresei rabolták el.
Vágólapra másolva!

A 33 éves, szíriai származású Fadi Ihsan Fadelt még április 8-án ejtették foglyul Irak déli részén, a Kerbela és Nedzsef közötti Kúfa városában. Elrablását még aznap bejelentette a kanadai külügyminisztérium, a CTV magántelevízió pedig úgy értesült, hogy Fadelt a Muktada asz-Szadr radikális iraki síita hitszónok irányította Mahdi Hadseregének fegyveresei rabolták el.

Fadelt, aki az amerikai Nemzetközi Mentési Bizottság (IRC) nevű segélyszervezetnek dolgozik, pénteken Nedzsef városában engedték el fogvatartói, váltságdíjat nem kértek érte. Mint a férfi beszámolt róla, maga Muktada asz-Szadr fogott vele kezet elengedésekor.

A kanadai férfi elmondta, hogy elrablói zsidónak vélték, és fogságba esését követően megverték. Nyolc napig tartották összezárva más arab származású foglyokkal, akikkel nem válthatott szót.

Szabadon engedését pénteken Paul Martin kanadai miniszterelnök jelentette be, s a hazájába rövidesen visszatérő fogollyal telefonon már beszélt több családtagja is.