Látogatók jártak Szaddám Huszeinnél

Vágólapra másolva!
Látogatást tettek a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (CICR) munkatársai az amerikai hadifogságban lévő volt iraki elnök, Szaddám Huszein titkos börtönében, valahol Irak  területén. A volt iraki diktátor szerdán ünnepli 67. születésnapját.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai egy tolmács és egy orvos jelenlétében felkeresték a hatalmától megfosztott volt diktátort. Mark Kimmitt dandártábornok elmondta, hogy a nemzetközi szervezet dolgozói ellenőrizték a fogoly állapotát és a fogvatartás körülményeit, azt azonban nem árulta el, hol ejtették meg a látogatást. Az amerikai tábornok üdvözölte a Vöröskereszt által játszott "perdöntő szerepet", s kijelentette, hogy a koalíciós erők eleget fognak tenni a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeiknek és továbbra is együttműködnek a Nemzetközi Vöröskereszttel.

A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai először február 21-én, fogságba esése után több mint két hónnappal keresték fel Szaddám Huszeint, akit az amerikaiak hadifogolyként kezelnek és át kívánnak adni az iraki hatóságoknak, hogy azok bíróság elé állítsák őt. Az első látogatáshoz hasonlóan a volt diktátor valószínűleg ezúttal is üzenetet juttatott el hozzátartozóihoz a Vöröskereszt révén. A volt iraki diktátor első születésnapját ünnepli a hadifogságban szerdán, amikor betölti 67. életévét.

A hadifoglyok életkörülményeit a Genfi Konvenció alapján ellenőrző Vöröskereszt szokás szerint nem tájékoztatja a közvéleményt látogatásának eredményéről, de a börtönben tapasztaltakat rendszerint megvitatja a fogvatartókkal.

A Nemzetközi Vöröskereszt munkatársai már felkeresték a koalíciós erők által eddig elfogott 43 egykori magas rangú iraki tisztségviselő többségét, akárcsak sok más hadifoglyot és civil rabot. A CICR genfi szóvivője nem tulajdonított különösebb jelentőséget Szaddám Huszein felkeresésének, amit rutineseménynek nevezett.