Bűnösnek találták az Irakból dezertált amerikai katonát

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta az amerikai katonai bíróság pénteken azt a katonát, aki Irakba vezényelt alakulatától dezertált. Camilo Mejia őrmestert egy évi börtönre ítélhetnek.
Vágólapra másolva!

Camilo Mejia őrmestert a Georgia államban lévő Fort Stewart katonai támaszponton állították bíróság elé, mivel tavaly novemberben nem tért vissza Irakba küldött egységéhez. A szökevény katonát akkor fogták el, amikor idén márciusban, öt hónapi bujkálás után hazament.

Az őrmester egyrészt azzal védekezett, hogy az iraki háborúban tapasztaltak alapján lelkiismereti okok miatt nem kívánta folytatni a katonai szolgálatot, másrészt abban a hitben élt, hogy külföldi állampolgár lévén, már letöltötte az amerikai Nemzeti Gárdában vállalt szolgálati időt.

Mejia kettős - Costa Rica-i és nicaraguai - állampolgársággal lépett be az amerikai Nemzeti Gárdába kilenc évvel ezelőtt. A testület szabályzata szerint a külföldi állampolgárok szolgálati ideje nyolc esztendő.

A négy tisztből és négy sorkatonából álló esküdtszék elutasította a védekezést és bűnösnek mondta ki Mejiát, akit egy évi börtönre ítélhetnek.