Egyiptom közvetít a Közel-Keleten

Vágólapra másolva!
Az izraeli és a palesztin vezetők elfogadtak egy egyiptomi kezdeményezést, amely előirányozza az erőszak beszüntetését, a béketárgyalások felújítását és a két kormányfő, a palesztin Ahmed Korei és az izraeli Ariel Saron találkozóját. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök telefonbeszélgetést folytatott Ariel Saron izraeli kormányfővel, aki Kairóba küldi külügyminiszterét.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi kezdeményezés a Gázai övezetből tervezett izraeli kivonulásnak és annak az egyiptomi vállalásnak a keretébe illeszkedik, hogy kiképezik és felszerelik a palesztin erőket a szóban forgó övezet biztonsági feladatainak ellátására. Egyiptom korábban is jelezte, hogy kész 150-200 tisztet és szakértőt küldeni a Gázai övezetbe, hogy hat hónap alatt kiképezzen egy körülbelül 30 ezer fős palesztin erőt.

Saron a jelentés szerint "elfogadta az egyiptomi kezdeményezést és azt, hogy leállítja az erőszakos akciókat, a bombázásokat és likvidálásokat, amennyiben a palesztin fél is vállalja" az erőszak megállítását. Jóindulata jeléül az izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy "mindezek alapján már most kész találkozni Ahmed Koreivel".

Ariel Saron vasárnap esti telefonbeszélgetésük alkalmából az egyiptomi kezdeményezést is megvitatta Hoszni Mubarakkal. Az egyiptomi államfő támogatásáról biztosította a tervezett izraeli kivonulást a Gázai övezetből és készségét fejezte ki a kivonulás lebonyolításának támogatására. Saron közölte Mubarakkal, hogy csütörtökön Kairóba küldi Szilvan Salom külügyminisztert további tárgyalásokra, amelyeken megvitatják az izraeli kivonulási tervet.

Arafat szintén "elfogadta az egyiptomi tervet, és közölte, hogy hajlandó munkálkodni egy átfogó tűzszünet érdekében". A palesztin vezető kérte Omar Szuleimantól, az egyiptomi titkosszolgálatok vezetőjétől, hogy "Izrael kötelezze magát az agresszió beszüntetésére". Arafat ugyanakkor haladékot kért, a különböző palesztin szervezetekkel konzultálva elnyerje beleegyezésüket.

"Pozitívan fogadták" az egyiptomi kezdeményezést Washingtonban, Londonban, Párizsban, Berlinben, Madridban - írta a MENA egyiptomi hírügynökség.