A román közlekedési miniszter a sztrájkolók elbocsátását helyezte kilátásba

A bukaresti metró dolgozói folytatták tegnap kezdődött sztrájkjukat. A legcsekélyebb jele sincs, hogy a szakszervezet és a vállalatvezetés bármiféle megegyezésre tudna jutni. Traian Basescu közlekedési miniszter a sztrájban részt vevők elbocsátását helyezte kilátásba.

A román fővárosban hétfőtől hirdettek meghatározatlan időre sztrájkot a metró dolgozói. A sztrájktörvényben előírt kötelező szolgáltatásnak azzal tesznek eleget, hogy 16 órától zárásig közlekednek a szerelvények. A szakszervezetek olyan új kollektív szerződést követelnek, amely jobb munkakörülményeket írna elő, és a munkahelyi megbetegedések hivatalos elismerését biztosítaná.
A bukaresti metró naponta mintegy 400 ezer utast szállít, az utasoknak a felét a munkabeszüntetés által érintett időben. A föld alatti közlekedés leállása miatt zsúfolttá és lassúvá vált a felszíni forgalom.
Basescu közlekedési miniszter szerint a metró szakszervezeteinek követelései teljesen alaptalanok, az egész tiltakozó akció törvényellenes. A miniszter közölte: a kormány a jövő heti ülésén dönteni fog a metrót üzemeltető Metrorex vállalat átszervezéséről, és elbocsátanak mindenkit, aki részt vesz a munkabeszüntetésben.
A Metrorex még a sztrájk meghirdetésekor a Legfelső Bírósághoz fordult, a munkabeszüntetés felfüggesztését kérve. A bíróság döntése szerdára várható.

(MTI)

Ajánló: