Kuba visszavág, és 181 milliárd dollár kártérítést követel az Egyesült Államoktól

Kuba kedden benyújtotta kártérítési követelését az Egyesült Államokkal szemben. A kártalanítást az 1959-es forradalomban elesett 3478 kubaiért kérik. A harcokban 2099 kubai is megsebesült, nekik is jár a kártérítésből.

CastroAz igényt a Kommunista Párt hivatalos lapjában tették közzé. A kártérítésről szóló dokumentumot már hétfőn eljuttatták különböző kubai szervezetekhez. A iratban szereplő indoklás szerint az Egyesült Államok agresszív politikája miatt kellett meghalni a mintegy három és felezer kubainak, egyrészt a forradalomban, másrészt a Disznó-öbölbéli események miatt. Mint ismert, Castro 1959 vette át a hatalmat.
"Az USA agresszív akciói a forradalomtól egészen máig súlyos anyagi és emberi áldozatokat követelt Kubától. "-áll a dokumentumban.
Számokra lebontva ez azt jelenti, hogy Kuba minden egyes halottért 3 millió dollárt, a sebesültekért pedig 15 millió dollárt kér.

© Copyright Reuters Limited. © Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.Ajánló:

Linkgyűjteménnyel