Orosz repülők lőtávolba kerültek az USA-hoz

Két orosz bombázó feltűnően közel repült az Egyesült Államok légteréhez. Moszkvának a hidegháború óta ez volt a legveszélyesebb ilyen katonai akciója - írja a Washington Post.

Két TU-95-ös orosz bombázót fogott be 4 amerikai F-15-ös vadászgép, és egy P-3-as járőröző repülő. Mindez Izland közelében törént, múlt hét péntek reggelén. Az amerikaiak együtt köröztek a sziget felett az oroszokkal, mielőtt azok visszafordultak volna támaszpontjukra.
Norvégia - amely szintén NATO-tag - szintén észlelt két orosz TU-140-es bombázót, amelyek berepülést hajtottak végre a norvég határnál. Orosz beszámolók szerint azonban a nehézbombázók visszafordultak, mielőtt a norvég elfogó vadászok bemérték volna őket. Amerikai megfigyelők szerint az orosz hadsereg feltűnően aktív volt az elmúlt hétben. Eddig soha nem tapasztaltak a megfigyelők ilyen nagy intenzitású katonai tevékenységet. A két incidens teljesen meglepte a NATO-t.
Mindez megmutatta, hogy az utóbbi hetek orosz katonai akciói nem mindig állnak ellenőrzés alatt - állítja a Washington Post újságírója szakértőkre hivatkozva.
A Fehér Házban azonban nem csináltak diplomáciai bonyodalmat a berepülési incidensből. Úgy kommentálták, hogy "nem akarjuk, hogy nézeteltérés legyen a dologból".
Megfigyelők szerint a túlkapások reflexiók lehetnek a NATO Koszovó-politikájára.

Ajánló:

Angolul.