Legkevesebb 80 ember vesztette életét egy argentínai repülőgép-szerencsétlenségben

Sikertelen felszállás után kigyulladt az argentin főváros repülőterén egy Boeing 737-es utasszállító repülőgép. A fedélzeten tartózkodó utasok számáról nincsenek pontos adatok. A CNN amerikai hírtelevízió szerint a szerencsétlenségben eddig 80 ember vesztette életét és legkevesebb 24 embersebesült meg.

A katasztrófa körülményeiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a repülőgépnek nem sikerült felemelkednie a földről. Kicsúszott a kifutópályáról, áttörte a repülőteret körülvevő betonkerítést, és egy forgalmas sugárutat átszelve végül egy építési telken állt meg. A Boeing kigyulladt, és szinte teljesen kiégett. A pillanatokon belül odaért tűzoltóegységek nagy erőkkel fogtak az oltáshoz és a mentéshez.

A súlyos égési sérülésekkel kórházba szállított túlélők között van a Boeing 737 utasszállító egyik pilótája is, és a roncsok között megtalálták a gép fekete dobozát.

A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, de szemtanúk egybehangzóan állították, hogy a repülő egyik hajtóműve hibásodott meg, egyesek szerint kigyulladt.

Az egyik túlélő arról számolt be, hogy a LANA magán légitársaság 3142 belföldi járata már eleve késéssel indult Córdobába, mert a szerelők hosszasan ellenőrizték az egyik hajtóművet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy hány földi sérültje van a szerencsétlenségnek, de egy gépkocsit biztosan összeroncsolt az elszabadult Boeing. A hírügynökségek jelentésükben kiemelték, hogy a katasztrófa színhelye csak néhány percre fekszik Buenos Aires belvárosától, a kedvelt szórakoztató központtól, ahol számos étterem, diszkó és sportlétesítmény található.

Eltérő adatok láttak napvilágot arról, hogy hányan tartózkodtak a repülőgépen. A Reuters 96 és 130 közötti utaslétszámról tud, az AP szerint legkevesebb 90 ember tartózkodott a gépen. A DyN argentin hírügynökség 98 utasról és 5 fős személyzetről számolt be. A CNN szerint 120 ember utazott a gépen.

Carlos Menem államfő és Fernando de la Rua, Buenos Aires-I főpolgármester a helyszínen tartózkodik. Az argentin tömegtájékoztatás az ország legsúlyosabb polgári légi katasztrófájának nevezte a kedd esti szerencsétlenséget.

A térségben a legutóbbi szerencsétlenség 1997 október 10-én történt, amikor egy ausztrál gép zuhant le és a szerencsétlenségben 74 utas vesztette életét.

(MTI)

Ajánló:

A legszörnyűbb balesetek kronológiája. (angolul)