Összeomolhat az északír kormány

Londoni sajtóértesülések szerint a brit és az ír kormány vissza akarja hívni Belfastba George Mitchell volt amerikai szenátort, hogy segítségével próbálják megelőzni az alig két hónapja megalakult északír kormány összeomlását.

A brit kormány a hét végén már felvette a kapcsolatot George Mitchell volt amerikai szenátorral, akinek közvetítésével 1998-ra tető alá hozták az északír békemegállapodást, majd múlt év őszén az egyezmény megvalósítását. Mitchelltől azt várják, segítsen egyetértést találni az északír pártok között a fegyveres csoportok leszerelésének problémájára is.

A kezdeményezés előterjesztése azután várható, hogy Dublin és London a nap folyamán vagy legkésőbb szerdán közzéteszi az északír fegyveres csoportok leszerelését felügyelő független bizottság jelentését a fegyverbeszolgáltatás menetéről. John de Chastelain tábornok hétfő éjjel juttatta el összegzését a két kormánynak. Sem az északír nemzetgyűlés pártjai, sem a közvélemény egyelőre nem ismerhette meg, mit tartalmaz a dokumentum. Ismert azonban, hogy tényleges fegyvermegsemmisítést sem a britbarát, sem a köztársasági terrorcsoportok, köztük az IRA nem valósítottak meg, így a nyugalmazott kanadai tábornok nem tud tényleges előrehaladásról beszámolni.

Az északír kormánykoalíció legnagyobb pártja, az Ulsteri Unionista Párt már régóta azzal fenyegetőzik, hogy a fegyverek megsemmisítése híján kivonul a belfasti kormányból, David Trimble kormányfő, a párt vezére lemond tisztségeiről. A lépéssel megszűnne Észak-Írország új, Londontól független kormánya, amely decemberben alakult meg 26 év után, és a békefolyamat újabb válságba jut. A kormánykoalíció legkisebb pártja, az IRA politikai szárnya, a Sinn Fein párt viszont arra figyelmeztetett, hogy szertefoszlik a leszerelés reménye, az IRA megszakíthatja a tárgyalásokat a leszerelési bizottsággal, ha felborul a koalíció.

Peter Mandelsonra, a brit kormány északír ügyeinek miniszterére már napok óta nyomás nehezedik annak érdekében, hogy előzze meg az ulsteri unionisták kivonulását, függessze fel saját hatáskörében az északír alkotmányos testületek - a 12 tagú kormány, a 108 fős nemzetgyűlés és az ír-északír, a brit-ír együttműködési tanácsok - tevékenységét.

Mandelson kedden Dublinba utazik, hogy ír partnerével, Brian Cowen külügyminiszterrel megvitassa, miként cselekszik a két kormány, a békefolyamat két védnöke.

David Trimble északír kormányfő eközben kedden ismét arra figyelmeztetett, hogy pártja nem marad egy kormányban a Sinn Feinnel, amíg az IRA nem válik meg fegyvereitől. Trimble kijelentette: még nem ismerik ugyan a bizottság jelentését, de semmilyen gondosan megfogalmazott jelentés nem változtat azon a tényen, hogy a Sinn Fein és az IRA nem teljesítette ígéretét a leszerelésről.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. december 2.)