A ketchup bezöldül

Úgy látszik, már semmi sem szent. A gyors változások korában már az ebédlőasztal legbiztosabbnak hitt alkotóeleme is zavarba ejtő változáson megy keresztül: az egyik legnagyobb ketchupgyártó cég kitalálta a zöld ketchupot.

Ön is rányomná a zöld
ketchupot a kenyerére?
Az Independent szerint az új ketchupnak pont ugyanolyan íze lesz, mint a régi piros cuccnak, hiszen a paradicsom végülis lehet zöld is. De az új ketchup különleges üvegben lesz, aminek a szája olyan vékony, hogy ha az embernek arra támad kedve, akár a nevét is ráírhatja melegszendvicsre. A zöldülés célja az, hogy a ketchup új, menő image-t kapjon.

Akik szerint a ketchup bezöldítése kulturális vandalizmus, azoknak a cég jó tanáccsal szolgál: "A zöld nyilvánvalóan sokkolni fog néhány felnőttet. De a gyerekeknek nincsenek ilyen aggályaik. A cél, hogy a srácoknak nagyobb befolyásuk legyen az étkezésükre, s hogy jobban érezzék magukat tőle" - mondta az Independentnek a cég lépviselője. És hogy a szülők is örüljenek, a zöld ketchuphoz C-vitamint is adnak.

A hagyományőrzőknek figyelembe kell venniük, hogy a piros szín - és úgy egyébként a paradicsom - eléggé új találmány a ketchupban. A ketchup eredetileg kínai, hagyományosan halból és fűszerekből csinálták. Később ehhez adtak diót és mogyorót. A paradicsom csak ezután jött.

A ketchupológusok titokban más ötleteket is kipróbáltak, kísérleteztek például a kék ketchuppal is. Végül azért döntöttek a zöld mellett, mert abban "mégiscsak több a logika". És különben is jól jön majd Szt. Patrik napján. Az írek védőszentjének ünnepén a hagyományos szín a zöld.

Ajánló:

(angolul)