Elhalaszthatják a brit választásokat a járvány miatt

Brit sajtóértesülések szerint Tony Blair kormányfő a május 3-ra tervezett angliai és walesi helyhatósági választások elhalasztása mellett döntött a száj-és körömfájás járvány miatt. A brit miniszterelnöki hivatal nem erősítette meg az erről szóló híreket.

Szinte valamennyi sajtóorgánum egybehangzó értesülése szerint a brit kormányfő elállt attól a tervétől, hogy a május 3-ai helyhatósági választások idejére írja ki a törvényhozási választásokat is. Tony Blair a hét végén Chequersben, vidéki rezidenciáján a kormány tagjaival tanácskozott a száj-és körömfájás járvány feltartóztatására meghirdetett lépések eredményeiről, és tanácsadóival megvitatta a választások megrendezésének a kérdéseit is.

A BBC híradása szerint a miniszterelnöki hivatal hétfőn jelenti be a helyhatósági választások elnapolását. Egyes napilapok azt is tudni vélik, hogy június 7-e a választások új időpontja. Ha a jelentések beigazolódnak, akkor a második világháború óta először halasztanak el választásokat Nagy-Britanniában.

Tony Blair szóvivője spekulációnak nevezete az értesüléseket. Elmondta: a miniszterelnök meghallgatja a helyhatósági választások időpontjára vonatkozó véleményeket, és az ország érdekeinek legjobban megfelelő időpont mellett dönt majd.

A kormányfő korábban elutasította a választások elhalasztását sürgető felhívásokat, hangsúlyozva, hogy egy ilyen lépés az ország érdekeit sértené: azt a hamis üzenetet sugallná a külföldnek, hogy Nagy-Britannia karantén alatt áll a száj-és körömfájás járvány miatt.

(MTI)