Kihallgatták a legfőbb tanút Milosevics bűnügyében

A belgrádi bűnüldöző hatóságok kedden megkezdték Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök bűnügyében a legfőbb terhelő tanúként felvonultatott, Mihalj Kertes volt vámfőparancsnok kihallgatását. Az ügyben Kertes nem csupán tanú, hanem egyúttal maga is gyanúsított.

A gyanú szerint Kertes - Milosevics utasítására cselekedve - nagy összegekkel károsította meg az államkasszát. A vasárnap óta hatósági őrizetben levő Milosevics hétfőn azt állította, hogy ezek a kimutatásokból nyomtalanul eltűnt pénzek a horvátországi és a boszniai szerbek fegyveres alakulatainak lőszerellátását és egyéb szükségleteinek fedezését szolgálták. Az exelnök szerint azért nem számoltak el nyilvánosan ezekről a költségekről, mert "államtitokról" volt szó.

A Milosevics elleni sikkasztási bűnügynek két további gyanúsítottja is van: Nikola Sajnovics és Jovan Zebics volt jugoszláv miniszterelnök- helyettesek. Mindkettőjük ügyvédje jelezte a jugoszláv Beta hírügynökségnek, hogy lemondanak az őket parlamenti képviselőként megillető mentelmi jogukról, és készek önként vallomást tenni az ügyben.

A négy gyanúsított közül egyedül Milosevics van vizsgálati fogságban.

(MTI)

Ajánló: