Belgrád új polgármestert választott

Négy hónap után betöltötték Belgrád polgármesteri posztját: Radmila Hrusztanovics személyében új polgármestert választott a belgrádi közgyűlés a jugoszláv főváros vezetőjének megüresedett helyére. Az új polgármester a milosevicsi rendszer megdöntése után a Studio B tévé- és rádiócsatornát vezette.

A polgármesteri poszt a múlt szeptemberi szerbiai helyhatósági választások után üresedett meg, amikor is a Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOS) színeiben belgrádi polgármesterré választott Milan Proticsot i Jugoszlávia washingtoni nagykövetévé választották.

Hrusztanovicsot a nagy többséggel rendelkező DOS közös jelöltjeként választották meg polgármesterré. A 48 éves Hrusztanovics asszony, aki a Goran Szvilanovics jugoszláv külügyminiszter vezette Szerbiai Polgári Szövetség párt alelnöki tisztségét is betölti, a tavaly októberi belgrádi fordulat után három hónapig a Studio B tévé- és rádiócsatorna vezetője volt. E minőségében kiharcolta, hogy a hajdanán a legnagyobb szerbiai ellenzéki tévének számított, de múlt tavasszal kormányellenőrzés alá vont tévécsatorna visszakerüljön a belgrádi közgyűlés hatáskörébe.

A belgrádi sajtóban nagyon határozott vezetőként leírt Hrusztanovics megválasztását követően után többek között a közművek rendbetételét, a közlekedés szabályozását, és a korrupció elleni harcot nevezte az elkövetkező másfél évre szóló kiemelt feladatának.

(MTI)