88 millió dollárnyi brit bankbetétet fagyasztottak be

A brit kormány 61 millió font (88,4 millió dollár) terroristaeredettel gyanúsítható brit bankbetét befagyasztását rendelte el - jelentette be hétfőn Gordon Brown brit pénzügyminiszter.

A kormányzó Munkáspárt brigthoni konferenciáján felszólaló Brown elmondta, hogy a bankbetétek egy részét a Világkereskedelmi Központ és a Pentagon elleni támadások előtt fagyasztották be a terrorizmus finanszírozása ellen tavaly elfogadott ENSZ-határozat alapján. A többi bankszámlát, köztük az afganisztáni tálib kormányzatnak a londoni City egyik - meg nem nevezett - bankjában lévő számláját a múlt héten zárolták a brit hatóságok.

Brown beszédében felszólította a világ többi kormányát: léptessenek életbe megfelelő intézkedéseket, hogy a terroristák számára sehol a világon ne legyen menedékhely, ne rejthessék el pénzüket a világ egyetlen pénzintézetében, bankjában sem. "A modern terrorizmus lüktető ere a pénzalapokhoz való hozzáférés lehetősége" - figyelmeztetett.

A pénzügyminiszter bejelentésével egy időben brit kormányilletékesek jelezték, hogy a terrorizmus elleni harcban a kormány rendkívüli törvényeket terjeszt a hónap végén összeülő parlament elé. Az új törvények biztosítani fogják, hogy a pénzváltókat a jövőben ne használhassák illegális - terrorizmusból, kábítószer-kereskedelemből származó - pénzek tisztára mosására. Új törvény elfogadásával kívánja felgyorsítani a kormány a hosszadalmas és sok ország által rendszeresen bírált brit kiadatási eljárást. A menedékjogot, az illegális bevándorlást is felülvizsgálják.

Brit kormányilletékesek elmondták, hogy Nagy-Britanniából évente 3-4 milliárd font közötti pénz vándorol ki a pénzátváltókon keresztül, és annak - becslések szerint - 65 százaléka illegálisan szerzett pénzből származik. Az Európai Unión belül Nagy-Britannia az egyedüli ország, ahol nem szabályozzák a pénzváltást, amióta 1979-ben Margaret Thatcher kormányfő eltörölte a pénzváltók ellenőrzését. Az új törvény a pénzváltókat is a bankokat, pénzintézeteket ellenőrző pénzügyi hatóság ellenőrzése alá kívánja rendelni, engedélyeztetni kívánja a tevékenységet.

A terrorizmus elleni fellépés további intézkedései között várhatóan kiterjesztik a brit rendőrség hatáskörét a bankszámlák vizsgálatára, a bankokat bejelentési kötelezettség terheli majd a gyanús tranzakciók észlelésekor.