NATO-ellenes tüntetés Ukrajnában

Ukrajna NATO-csatlakozási törekvése ellen tüntettek Szevasztopolban vasárnap a Szovjet Tisztek Szövetsége nevű társadalmi szervezet felhívására.

A város 28 pontján tartott akcióban az egykori Szovjet Hadsereg és a flotta volt admirálisain, tábornokain és tisztjein kívül a kommunista és a szocialista párt, az oroszbarát Orosz Tömb nevű parlamenten kívüli párt és helyi baloldali szervezetek mintegy félezer képviselője vett részt.

A tüntetők követelték a Szovjetunió visszaállítását. Elhangzottak az orosz fekete-tengeri flotta szevasztopoli állomásoztatását támogató, illetve az esetleges Irak elleni háború ellen tiltakozó jelszavak is. A megmozdulás résztvevői szerint a fő ellenség az Egyesült Államok, a NATO és mindazok, akit támogatják őket.

A hivatalos Kijev májusban közölte, hogy kidolgozzák az "euroatlanti biztonsági rendszerbe" történő integrálódás stratégiáját. Hivatalos tagfelvételi kérelmet még nem nyújtott be Ukrajna, amely 1995 óta vesz részt a szövetség békepartnerségi programjában. 1997-ben a NATO és Kijev különleges partnerségi chartát írt alá.

A krími kikötőváros az orosz fekete-tengeri flotta állomáshelye.