Megnevezték szervezetüket az iskolát elfoglaló terroristák

Vágólapra másolva!
A Csecsen Mártírok Rijadusz-Szalihin Felderítő és Diverzáns Zászlóalja tagjainak vallották magukat azok a terroristák, akik szerdán az észak-oszétiai Beszlanban elfoglaltak egy iskolát, s több mint kétszáz gyereket és felnőttet tartanak fogva.
Vágólapra másolva!

A hír a The New York Times internetes honlapján jelent meg, miután a lap moszkvai tudósítóinak sikerült telefonon beszélniük a legfrissebb hírek szerint mintegy 300 embert fogva tartó túszejtőkkel. Az egyik terrorista mondta be a nemcsak Oroszországban, hanem külföldön is ismert terrorszervezet nevét az újságíróknak.

Hírszerzési információk szerint a Zászlóalj, amelyet a legvéresebb csecsen terrorakciókat irányító Samil Bászájev hozott létre, szoros kapcsolatot tart fenn az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel. A "mártírok" hajtották végre 2002 októberében a moszkvai Dubrovka utcai színház elleni, majd kétszáz ember halálával végződött támadást.

Tavaly az Egyesült Államokban szankciókat rendeltek el a hivatalosan terroristának minősített szervezet ellen: befagyasztották amerikai bankokban lévő számláit, és tagjait kitiltották az országból. Az amerikai külügyminisztérium 2003-as, a nemzetközi terrorizmusról készített beszámolójában az áll, hogy a szervezetben külföldiek, főleg arab modzsahedek is tevékenykednek, s a Zászlóaljat nemzetközi terrorista szervezetek, köztük az al-Kaida pénzeli.