Rókavadászok törtek be a brit alsóházba

Vágólapra másolva!
Tüntetők törtek be a brit parlament alsóházába szerda este. A tiltakozók azt akarták elérni akciójukkal, hogy a brit parlament ne tiltsa be a kopókkal történő rókavadászatot. A szerdán tárgyalt törvénytervezet ellen több ezer ember demostrál a Westminster környékén, a tiltakozók összecsaptak a rohamrendőrökkel is. A lovas-kopós rókavadászat évszázadok óta az angol arisztokrácia kedvelt szórakozása, napjainkra azonban sokan érvelnek betiltása mellett, mondván, hogy a sport állatkínzás. A Munkáspárt egyik választási ígérte az volt, hogy betiltják a kutyafalkával végzett rókavadászatot.
Vágólapra másolva!

Tüntetők törtek be szerdán kora este a londoni parlament alsóházának üléstermébe, ahol éppen a kopókkal történő rókavadászat tilalmáról beterjesztett törvényjavaslat vitája folyt.

A parlament épülete előtt már délután több tízezres tüntetés kezdődött a törvényjavaslat ellen, és a tiltakozók a rendőrséggel is összecsaptak; a rendőrkordon felé számos üveg és petárda repült. A tüntetők és a rendőrök közül többen megsérültek. A szervezők hangszórókon igyekeztek nyugtatni a tömeget, mondván: az erőszak csak árt az ügynek.

Öt tiltakozó azonban áttörte a kordont, és valahogy sikerült bejutniuk az alsóházba. Egyikük az elnöki pulpitus mögül, a többiek a képviselői bejáraton át rohantak be a terembe, és megpróbáltak szóban tiltakozni a törvénytervezetet éppen ismertető államminiszternél, de az utánuk loholó parlamenti tisztviselők lefogták és elvezették őket. Az alsóház ülését negyedórára felfüggesztették.

Az utóbbi hetekben ez már a sokadik súlyos biztonsági incidens a kiemelt terrorfenyegetés miatt szigorúan őrzött londoni közintézmények valamelyikénél. Tavasszal éppen az alsóházban az Apák az igazságért nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért küzdő csoport aktivistái a vendéggalériáról lila porral töltött gumióvszerekkel találták el az éppen felszólaló Tony Blair kormányfőt, e héten pedig ugyanezen csoport tagjainak a Buckingham-palotába, a királyi család londoni rezidenciájára sikerült behatolniuk. Egyikük órákat töltött Batman-nek öltözve a palota terasza melletti falpárkányon egy transzparenssel, mielőtt sikerült lehozni.

A lóhátról, kopófalkával történő rókavadászat évezredes úri passzió Nagy-Britanniában, sok társadalmi szervezet azonban mind erősebb nyomást fejt ki betiltása végett, kegyetlen állatkínzásnak tartva ezt a sportot. Skóciában a helyi törvényhozás már betiltotta, de Angliában és Walesben eddig - jóllehet a londoni alsóház egyszer már megszavazta a tilalmat - a Lordok Házának mindig sikerült valamilyen módon megvétóznia a törvény hatályba lépését.

A munkáspárti kormány már 1997-es hatalomra kerülése előtt, választási programjában vállalta a tehetős vidéki választókörzetekben rendkívül népszerűtlen tilalom törvénybe iktatását.