A CDU nyert Észak-Rajna-Vesztfáliában

Vágólapra másolva!
A kereszténydemokrata párt (CDU) közel hat százalékot veszítve végzett az első helyen a vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai helyhatósági választásokon - jelentette a WDR televíziós állomás a választási helyiségekből távozók megkérdezése alapján.
Vágólapra másolva!

Az exit poll szerint a CDU 44,5 százalékot ért el, míg 1999-ben több mint 50 százalékot. Megszakadni látszik a szociáldemokratákat (SPD) ebben az évben érő súlyos választási vereségek sorozata: vesztett ugyan valamit a párt, s körülbelül 33 százalékkal végzett a második helyen, de a szociáldemokrata oldal ezt az eredményt inkább a trendváltás jelének fogja fel.

Németország legnépesebb tartományában, a 17-18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában 14 millió választásra jogosult, köztük körülbelül félmillió külföldi EU-polgár, dönthetett a helyi képviseleti szervek összetételéről, polgármesteri helyek birtokosainak személyéről. A tartományt szociáldemokrata-zöld koalíció kormányozza, helyhatósági szinten azonban a kereszténydemokraták erősebbek a szociáldemokrata fellegvárnak számító Észak-Rajna-Vesztfáliában.

A tartományban tavasszal tartományi parlamenti választás lesz, s a Jürgen Rüttgers vezette helyi kereszténydemokraták 38 év után meg akarják dönteni a szociáldemokrata hatalmat. A jövő évi észak-rajna-vesztfáliai, illetve schleswig-holsteini szavazást az országos politikát is komolyan befolyásoló voksolásnak tartják.

A vasárnapi exit poll szerint a zöldek és a liberálisok (FD) is javítottak eredményeiken az öt évvel ezelőttiekhez képest.