Számos áldozata van a Gázai övezetben folyó incidensnek

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 23 palesztin és három izraeli halálos áldozata van a csütörtöki harcoknak és incidenseknek a Gázai övezet északi részén: két év óta ez volt a legvéresebb nap az övezetben, amint az izraeli hadsereg visszavágott azután, hogy egy palesztin rakéta megölt két izraeli kisgyermeket egy határvárosban.
Vágólapra másolva!

A legtöbb halálos áldozatot követelő incidens a Gázai övezet legnagyobb menekülttáborában, Dzsabalíjában történt, ahol egy behatoló izraeli harckocsi gránátokat lőtt ki egy főútra, s egy iskola közelében szemtanúk szerint hét palesztin életét vesztette. Más - kórházi - forrás szerint összesen tízen estek a lövedékek áldozatául a szélsőségesek bázisának tekintett táborban.

A szemtanúk szerint a halottak mind tizenévesek voltak, akik nem vettek részt a harcokban. Egy magas rangú izraeli parancsnok viszont - miközben sajnálatát fejezte ki a civil áldozatok miatt - azt hangoztatta, hogy a harckocsi fegyveres férfiakra lőtt, miután azok pokolgépet robbantottak, több katonát megsebesítve, és harckocsi-elhárító rakétát lőttek ki a közelben lévő izraeli erőkre.

Korábban a nap folyamán fegyveresek lelőttek két izraeli katonát és egy éppen kocogó nőt, izraeli katonák pedig az övezet északi részén végrehajtott támadásokban összesen 16 palesztint öltek meg, köztük fegyvereseket és egyszerű járókelőket.

Az izraeli hadsereg azután hatolt be Dzsabalíjába, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő utasítást adott: minden lehetséges eszközzel szabjanak gátat a palesztin rakétatámadásoknak, amelyek az ismételt izraeli akciók és légicsapások ellenére sem szűntek meg. Szerdán a Gázai övezet határához közeli Szderót izraeli városban a Hamász szélsőséges palesztin szervezet egy Kasszám típusú rakétája megölt egy 2 és egy 4 éves izraeli gyermeket.