Az olaszok még sokáig maradnak Irakban

Vágólapra másolva!
Róma akkor vonja ki csapatait Irakból, ha sikerrel befejeződtek a januárban tervezett választásokkal kezdődő demokratikus folyamatok. A katonák kivonásáról az olasz kormánynak eddig az volt a hivatalos álláspontja, hogy amíg szükség van rá, az olaszok Irakban maradnak.
Vágólapra másolva!

"Ha megalakul Irakban a nép választotta kormány, semmi nem indokolja majd többé, hogy a szövetséges csapatok az országban maradjanak." Ezt Giancarlo Fini, olasz miniszterelnök-helyettes mondta szombaton Kairóban, miután megbeszélést tartott az Arab Liga főtitkárával, Amr Musszával.

Nem sokkal a kijelentés elhangzása után az olasz politikus sajtóreferense pontosítással állt az újságírók elé. Eszerint az olasz miniszterelnök-helyettes arra gondolt, hogy a választásokkal kezdődő demokratikus folyamat sikeres befejezése után válik feleslegessé az olasz csapatok jelenléte Irakban, amint a la Repubblica internetes kiadásában olvasható.

"A választások nyugodt lebonyolításához elengedhetetlen a jelenlét. A választások sikerességét ugyanis könnyen megakadályozhatják a terroristák" - közölte Fini, aki hozzátette: "Mindez ahhoz szükséges, hogy az új kormányban az Irakban élő minden kulturális, etnikai csoport, illetve poltikai szín képviseltethesse magát."

A néhány héttel ezelőtt Irakban elrabolt, majd 21 nap után szabadon engedett két olasz nő fogvatartói elsősorban azt követelték, hogy Spanyolországhoz hasonlóan Olaszország is hívja vissza csapatait Irakból. Az Arab Liga főtitkára korábban ugyancsak sürgette, hogy hozzák nyilvánosságra az Irakban lévő külföldi katonák kivonásának pontos menetrendjét.

Olaszország háromezer katonával vesz részt az Irakban lévő nemzetközi koalícióban. A katonák kivonásáról az olasz kormánynak eddig az volt a hivatalos álláspontja, hogy amíg szükség van rá, az olaszok Irakban maradnak.

Powell amerikai külügyminiszter nemrég elismerte, hogy az erőszak miatt gondokat okozhat a január végére tervezett iraki választások megszervezése. Powell szerint nem lehet kizárni, hogy támadások történnek szavazóhelyiségek ellen is.