Parlamenti választás kezdődött Szlovéniában

Vágólapra másolva!
Szlovéniában vasárnap megkezdődött a parlamenti választás. A felmérések szerint a jelenleg kormányzó balközép koalíció és a jobbközép ellenzék szoros küzdelme várható. A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyitottak, és este hétig várják a választókat.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint az Anton Rop kormányfő vezette balközép Szlovénia Liberális Demokráciája (LDS) és Janez Jansa volt védelmi miniszter ellenzékben lévő jobbközép Szlovén Demokrata Pártja (SDS) szoros küzdelmét hozza a vasárnapi szlovéniai szavazás. A parlamenti választáson induló 17 párt 1390 jelöltje közül 1 634 000 szavazásra jogosult állampolgár választhatja meg a törvényhozás 90 tagját.

Az országot 1992 óta szinte megszakítás nélkül kormányzó LDS szombaton közölte: nem zárja ki nagykoalíció létrehozását fő vetélytársával. "Reméljük, hogy relatív többséggel megnyerjük a választásokat, és stabil kormánykoalíciót hozunk létre" - jelentette ki Anton Rop, hozzátéve, hogy "minden" párttal készek szövetségre lépni.

Janez Jansa kampánya során azt vetette a kormány szemére, hogy nem tartotta be az ígéreteit, főként gazdasági téren.

Miha Kovac politológus szerint nagyon nehéz megjósolni, ki győz majd. A politológus szerint - akárcsak az európai parlamenti választásokon, ahol a jobboldal aratott meglepetésszerű győzelmet - a részvételi arányon múlhat a győzelem. A felmérések 70 százalék körüli részvétellel számoltak. A Központi Választási Bizottság az első részeredmények közzétételét 20 óra körül ígérte.