Lefejezték a brit túszt Irakban

Vágólapra másolva!
A brit túsz lefejezését bemutató videót tett közzé az interneten a férfit foglyul ejtő csoport. Kenneth Bigleyt az a csoport ejtette túszul három hete, amelynek vezetője, Abu Muszab al-Zarkávi felelős az Irakban végre hajtott legvéresebb merényletekért. Bigley halálhírét a mérnök családja is megerősítette.
Vágólapra másolva!

Lefejezte brit túszát az al-Kaidával szövetséges Abu Muszab az-Zarkávi terrorcsoportja. Kenneth Bigley meggyilkolásáról videót tettek közzé az emberrablók.

A felvételen Bigley egy nyilatkozatot olvas fel, majd a mögötte álló hat terrorista egyike késsel levágja a fejét. Bigley olyan narancssárga ruhát viselt, amelyet az USA guantánamói haditengerészeti bázisán adnak a foglyokra - tudósít arab forrásokra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

A 62 éves mérnököt szeptember 16-án rabolta el Bagdadban a jordániai terrorista által vezetett at-Tauhíd val-Dzsihád csoport két amerikai férfival együtt, akiket azóta lefejeztek.

Szunnita muszlim források szerint Bigleyt csütörtökön délután ölték meg Lafatíja városában. Az abu-dzabi televízió közölte a brit mérnök halálhírét. Egyelőre sem a brit, sem az iraki kormány nem adott ki olyan közleményt, amely szerint Bigleyt halottnak nyilvánítanák. A brit külügyminisztérium "azonnali vizsgálatot" indított az ügyben - írta a BBC.

Kenneth Bigley halálhírtét a 62 éves mérnök családja is megerősítette péntek este. A meggyilkolt brit túsz fivére, Phil közölte: a család "abszolút bizonyítékot" látott arról, hogy a túsz halott.

Az iraki háború ellen már korábban is fellépő Phil Bigley nyilatkozatot adott ki: "Kérem, kérem, állítsák le a háborút és akadályozzák meg, hogy még több élet elvesszen. Ez törvénytelen, ezt meg kell állítani. Blair úrnak vér tapad a kezéhez."

[origo]/MTI