Már 33 halottja van az egyiptomi merényleteknek

Vágólapra másolva!
Még szombat reggel is találtak holttestet a mentők a tábai Hilton hotelben, ahol pokolgépet robbantottak ismeretlenek csütörtök éjjel. Ezzel 33-ra emelkedett a halálos áldozatok száma a tábai és a két közeli vörös-tengeri üdülőhelyen történt robbantások során. Az egyiptomi rendőrség szombaton ellenőrzés alá vont 13 személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a merénylethez.
Vágólapra másolva!

A merényletben 28 izraeli halt meg, a többi áldozat más nemzet tagja - mondta az izraeli hadsereg szóvivője, aki közölte, hogy a romeltakarítás még tart, így nem kizárt, hogy újabb holttestekre bukkannak. Moszkva egy orosz, London pedig egy brit állampolgár halálát ismerte el. Még legalább 10 embert eltűntként tartanak nyilván.

Csütörtök éjjel robbanás rázta meg a Tábában található Hilton hotelt, melynek egy része összedőlt. A szállodaszárny törmeléke alatt 31 ember maradványait találták meg Két órával a tábai után két kisebb robbanás is történt a közeli Ras al-Sitanban és Nuvejbában. Utóbbi két helyen ketten haltak meg.

13 embert gyanúsítanak eddig

"Szoros ellenőrzés" alá vont az egyiptomi rendőrség 13 személyt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a merénylethez. Az intézkedésről szombaton tájékoztatást adó rendőri forrás nem tette világossá, mit jelent pontosan az ellenőrzés és történtek-e letartóztatások.

A hírek szerint sinai lakosokról, jobbára beduinokról van szó, akik otthonosan mozognak a turistaparadicsom különféle intézményeiben. Az a hatóságok feltevése, hogy ők szolgáltatták a robbanóanyagot.

Egyelőre nem tudni, hogy öngyilkos merénylet történt-e a tábai hotelben. Rekonstruálni próbálják egyebek közt a robbantáshoz használt Ford terepjáró rendszámtábláját.

A három akciót a nyomozó hatóság szerint az al-Kaida hálózat követte el, bár bizonyítékok eddig nincsenek erre. A tettesek nevében eddig jelentkezett három szervezet közül az egyik Abdallah Azzám mártír nevét viseli, akit az al-Kaida első embere, Oszama bin Laden ihletőjeként tartanak számon. Az Iszlám Világcsoport és az Iszlám Egyistenhit Brigádjai néven jelentkező csoportosulás mindeddig sose hallatott magáról.

Tába az egyik legnagyobb határátkelőhely Izrael és Egyiptom között. Az egyhetes zsidó sátoros ünnepet izraeli turisták ezrei töltötték a Sínai-félszigeten a határ túlsó oldalán, bár az izraeli kormány alig egy hónapja adott ki figyelmeztetést, hogy nagy a terrorcselekmények veszélye a térségben.

MTI/[origo]