Melegekről nem dönthetne az olasz biztosjelölt

Vágólapra másolva!
A legtöbbet vitatott biztosjelölt, az olasz Rocco Buttiglione az Európai Bizottság elnökéhez írt levelében bocsánatot kért, amiért megsértette a homoszexuálisokat és a nőket. Jose Manuel Barroso közölte: nem kívánja lecserélni az igazságügyért felelős biztosjelöltet, viszont elvenné tőle a kisebbségek hatáskörét. Ezt a területet a jövőben az elnök kívánja irányítani.
Vágólapra másolva!

"Mélyen sajnálom, hogy problémát okoztak szavaim" - írta Rocco Buttiglione, a sokat vitatott olasz igazságügyért felelős biztosjelölt Jose Manuel Barrosónak, Európai Bizottság elnökének írt levelében. Buttiglione közölte: lemondana az esélyegyenlőséggel és a szexuális zaklatással kapcsolatos hatáskörökről.

Buttiglione a két héttel ezelőtti meghallgatásán azt mondta, hogy a homoszexualitás bűn és hogy a házasság azért van, hogy a nő gyereket szülhessen és gondoskodhasson a férjéről. Azt is mondta, hogy az egyedülálló anyák nem jó emberek. A bírálatok után azzal vádolta a sajtót, hogy kiragadták a mondatait eredeti szövegkörnyezetükből, és hogy ő voltaképpen "gyűlöletkampány áldozata". "Nem akartam senkit sem megsérteni" - írta a BBC által csütörtökön nyilvánosságra hozott levelében a biztosjelölt.

Az olasz politikust szerdán egy konzervatív brit lap, a The Daily Telegraph is támadta, ezúttal pénzmosás gyanúja miatt. A lap szerint Buttiglione banki ügyleteit egy évig vizsgálták a monacói hatóságok illegális finanszírozási tevékenység vádjával, jóllehet az "Olaszországból kapott iratok olyan hiányosak voltak", hogy végül nem lehetett megállapítani a bűncselekményt. A vezető brit napilapnak maga az illetékes monacói vizsgálóbíró, Jean-Christophe Hullin mondta ezt el, hozzátéve, hogy 1998-99-ben 150 ezer fontnak (230 ezer euró) megfelelő mennyiségű olasz líra folyt át 40 olyan monacói számlán, amelyet Buttiglione közvetlen segítője, a hazájában csalással vádolt Giampiero Catone tartott fenn. A pénzt monacói érkezése után visszairányították az olasz kereszténydemokrata párt számláira.

A The Daily Telegraph szerint a Catone elleni vádak már nyilvánosságot kaptak az olasz sajtóban, de az nem köztudott, hogy Buttiglione maga is vizsgálat alatt állt. Catone ellen "csalárd csőd" vádjával folyik vizsgálat Olaszországban, és az egyik olasz európai parlamenti képviselő levélben szólította fel Barroso bizottsági elnököt: gondolja meg még egyszer egy olyan igazságügyi biztos kinevezését, aki évek óta egy ilyen közvetlen munkatárs segítségét veszi igénybe - írta a brit lap.

Az Európai Parlament több tagja - elsősorban a szocialista, a zöld és a liberális frakcióból - ugyanakkor azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza a 25 fős Európai Bizottságot, ha Buttiglione marad. A szocialisták vezetője, Martin Schulz azt javasolta, hogy Barroso ossza újra a biztosi helyeket. A biztosokról szerdán szavaznak.

Az Európai Parlament (EP) egyik dán tagja, miután beszélt Barrosóval, közölte: az Európai Bizottság elnöke nem akarja lecserélni az olasz biztosjelöltet, viszont elvenné tőle a kisebbségi ügyekkel kapcsolatos hatáskört, amelynek része a nők és a homoszexuálisok hátrányos megkülönböztetése is. Barroso pedig az EP-képviselőkkel folytatott megbeszélése után közölte: létrehoz egy új csoportot a bizottságon belül a biztosokból a diszkrimináció elleni küzdelem irányítására, és ezt ő maga fogja elnökölni - azaz gyakorlatilag átveszi e terület irányítását Buttiglionétól.

Barroso közölte: az új, általa vezetett bizottság határozottan szembeszáll a diszkrimináció bármely, a szexuális orientációra, a nemre vagy a vallási meggyőződésre alapuló fajtájával, és ezt nagyon komolyan veszik, a testület egyik legfontosabb feladatának tekintik. Elmondta azt is, hogy más, a parlamenti képviselők által bírált biztosjelölteknél nem tervez változtatásokat, és nem tesz további engedményeket, megvárja az Európai Parlament jövő szerdai határozatát bizottságának jóváhagyásáról, vagy elutasításáról. Leszögezte: nagyon bízik abban, sőt, ez a meggyőződése, hogy világos többséget kap majd az általa vezetett testület. Egyben felszólította a képviselőket, ne robbantsanak ki "komoly intézményi válságot Európában" a bizottság esetleges elutasításával.

Barroso ajánlata az első reagálások alapján vegyes fogadtatásban részesült. Josep Borrell, az EP elnöke szerint a legnagyobb parlamenti frakció, a konzervatívok támogatják Barrosót és csapatát, három másik, a szocialisták, a liberálisok és a zöldek viszont fenntartásokkal fogadták a bejelentéseket. Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy az ajánlat előrelépés, de nem megy elég messzire, és így a helyzet továbbra is elfogadhatatlan frakciója számára. Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek egyik vezetője pedig úgy vélte: a parlamenti szavazás nyomán Barrosónak nagyon csekély többsége lesz vagy az is lehet, hogy nem kapja meg a többséget.

Mindenesetre megfigyelők továbbra is azt tartják valószínűbbnek, hogy a Barroso-csapat megkapja a többséget a szavazáson: a szocialisták ugyanis aligha fognak egyöntetűen nemmel szavazni, és a liberálisok sem, mert ők egyébként nagyon örülnek annak, hogy az új bizottság egyharmadát liberális politikusok adják.