Megválasztotta elnökét az új szlovén parlament

Vágólapra másolva!
Meglepően nagy többséggel France Cukjatit, a konzervatív Szlovén Demokrata Párt korábbi frakcióvezetőjét választotta elnökévé pénteki alakuló ülésén az új szlovén parlament.
Vágólapra másolva!

A 90 képviselő közül 58 adta voksát a 61 éves volt orvosra, egykori jezsuita teológusra és filozófusra, aki 2000-ben öt hónapig államtitkár volt az egészségügyi minisztériumban. Két vagy három szavazatot az eddigi balközép táborból is kapott. Az október 3-án megválasztott szlovén parlamentben az eddigi ellenzéki konzervatív párt 45 hellyel rendelkezik.

Az eredeti elképzelés szerint Andrej Bajuk, az Új Szlovénia-Keresztény Néppárt elnöke vette volna át a törvényhozás elnöki posztját. A politikus azonban az elmúlt napokban azt hangoztatta, hogy szívesen vállalna valamilyen gazdasági tárcát a Janez Jansa demokrata párti elnök vezette új koalíciós kormányban.

A parlament alakuló ülésén Janez Drnovsek szlovén államfő kifejezte abbéli reményét, hogy az új kormány létrejöttét megelőző koalíciós tárgyalások gyorsan befejeződnek, s az országnak hamarosan szilárd kormánya lesz. Egyelőre nem tudni, hogy mely pártok lesznek az új koalíció tagjai.