Videó készült az afganisztáni ENSZ-túszokról

Vágólapra másolva!
Három túszul ejtett ENSZ alkalmazottról készült videofelvételt sugárzott az al-Dzsazíra arab hírtelevízió Afganisztánból. A filippínó, északír és koszovói ENSZ alkalmazottat csütörtökön ejtették túszul a Moszlimok Hadseregéhez tartozó fegyveresek egy ellenőrzőpontnál. A videón a túszejtők azt követelték, hogy az Egyesült Államok engedje szabadon a Guantánamón fogva tartott tálibokat, és terrorizmussal gyanúsított foglyokat.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Csütörtökön rabolták el őket

Videót mutatott be az al Dzsazíra arab hírtelevízió az Afganisztánban túszul ejtett ENSZ alkalmazottakról. A felvételen a fülöp-szigeteki Angelito Nayan, az északír Annetta Flanigan és a koszovói albán Shqipe Habibi egészségesnek tűntek a felvételen. A három ENSZ alkalmazottat csütörtökön egy ellenőrzőpontnál rabolták el szélsőségesek.

A három ENSZ alkalmazott az afgán választások megszervezésében és lebonyolításában segédkezett. A kabuli ENSZ központ ismételten kérte a túszejtőket, hogy engedjék szabadon foglyaikat. A túszejtők korábban egyik foglyuk hitelkártya-számát juttatták el a BBC-nek, hogy bebizonyítsák, valóban fogva tartják az ENSZ alkalmazottakat.

A videón a három túsz egy falnál kuporog, mellettük néhány pillanatig látszik csuklyát viselő férfi is. A videón tisztán hallható, amint az egyik túsz ezt mondja angolul "azt hittem segíthetek egy moszlim országnak" - tudósít a CNN.

A túszejtő Dzsais-e-Muszlimen, vagyis a Moszlimok Hadserege nevű terrorszervezet azzal fenyeget, hogy megöli túszait, ha az Egyesült Államok nem engedi szabadon a Guantánamón fogva tartott tálibokat és al Kaida tagsággal gyanúsított foglyokat. Ugyanakkor az iszlám fundamentalista tálibokhoz közel álló szervezet azt is követeli, hogy az ENSZ függessze fel tevékenységét Afganisztánban.