Az al-Dzsazíra nem sugározza a Margaret Haszanról készült videót

Vágólapra másolva!
Újabb videofelvételt juttattak el az Irakban túszul ejtett Margaret Haszan segélymunkás fogva tartói kedden az al-Dzsazíra arab tévéhez, amely azonban emberiességi megfontolásokból úgy döntött, hogy nem sugározza azt.
Vágólapra másolva!

Az újabb videofelvételről Bertie Ahern ír miniszterelnök számolt be a dublini parlamentben. Mint elmondta, tudomása szerint az iraki, brit és ír állampolgársággal is rendelkező asszony a kamera előtt az életéért könyörög, az arab országba vezényelt brit csapatok hazavezénylését kéri, majd hirtelen összeesik. A túszejtők ezt követően vízzel lelocsolták a fejét; a felvételen látszik, amint a nő vizesen, tehetetlenül hever a földön, majd felkel és sír.

Ahern elismerte, hogy maga nem látta a videofelvételt, hanem a felvételen szereplő szöveg leírását olvasta. Látta viszont a felvételt Margaret Haszan családja, amely utána rögtön találkozott Ahernnel.

A felvételen Haszan fogvatartói azzal fenyegetőznek, hogy átadják a nőt a már több külföldi túsz lefejezéséről hírhedtté vált, Abu Muszab az-Zarkavi vezette al-Kaida-terrorcsoportnak, ha Nagy-Britannia 48 órán belül nem teljesíti követeléseiket, mindenekelőtt a brit csapatok kivonását Irakból.

Az al-Dzsazíra szóvivője telefonon megerősítette, hogy a katari székhelyű tévécsatorna megkapta a szóban forgó felvételt, s úgy döntött: emberiességi megfontolásokból nem vetíti le a videoüzenetet. A tévécsatorna hírben számol majd be a felvételről és sugározza a túsz elengedésére szóló írországi felhívást is.