Az amerikaiakat megnyerte a konzervatív Bush

Vágólapra másolva!
Magas államháztartási hiány, növekvő munkanélküliség, hatalmas hadikiadások, két elhúzódó háború, konzervatív családpolitika - ezek voltak a demokraták fő érvei George W. Bush amerikai elnök újraválasztása ellen, de úgy tűnik, hogy a választók többsége megbocsátotta neki a vélt vagy valós hibákat. A keddi amerikai elnökválasztáson a republikánus Bush legalább 3 millió szavazattal többet kapott, mint demokrata kihívója, John F. Kerry. A második ciklusára készülő elnök a legelső pillanattól magabiztosan vezetett. Hivatalos végeredmény még nincs, Bush győzelme Ohión és Új-Mexikón áll vagy bukik, de mindkét államban vezet.
Vágólapra másolva!

Az előrejelzések és a szoros versenyt jósoló közvélemény kutatások ellenére a republikánus George W. Bush az első pillanattól kezdve magabiztosan vezetett az Egyesült Államok elnöki székéért folyó küzdelemben. A republikánus jelölt gyorsan besöpörte a dél-keleti államok elektori helyeit. Kentucky, Indiana és Georgia 34 elektora simán hullott Bush ölébe, míg demokrata kihívója, John F. Kerry csak Vermontban tudott szépíteni, ami azonban csak 3 elektort jelentett számára.

Bush mindvégig őrizte a korán megszerzett vezetést. A déli és közép-nyugati államokban is sorra Bush javára dőlt el a küzdelem. Eközben az egyik legfontosabbnak tartott Floridában is magabiztosan vezetett. Bár a végeredmény végül szorosabb lett, Bush floridai győzelme hajnalra nyilvánvalóvá vált. A 27 floridai elektori hely megszerzésével Bush jelentős lépést tett az elnöki szék újbóli elnyeréséhez.

Kerry hozta ugyan a kötelező győzelemnek számító, hagyományosan demokrata szavazó és sok elektort delegáló észak-keleti államokat és a legtöbb elektort kiállító Kaliforniát is, azonban ez kevés volt ahhoz, hogy igazán megszorítsa Busht. Annak ellenére, hogy Wisconsinban még bravúrra is képes volt: hátrányból fordított.

Bár még nem minden államban végeztek a szavazatok összeszámlálásával, Bush jelentősen vezet Ohióban és győzelemre áll Új-Mexikóban is, ez a két állam pedig már elég lenne az elnöki szék megszerzéséhez.

Bush javított négy évvel ezelőtt elért eredményén. Akkor úgy lehetett az Egyesült Államok elnöke, hogy kevesebb szavazatot kapott országosan, mint ellenfele, a demokrata Al Gore, és végül a mindössze 500 szavazaton múló floridai választás jutatta a Fehér Házba. Bush ezúttal magabiztosabb volt, a választók többsége őt támogatta, legalább 3 millió szavazattal szerzett többet, mint Kerry.

Úgy tűnik, hogy sem az elhibázottnak nevezett terror elleni, sem a jogtalannak tartott iraki háború miatti kritikák nem tudták megingatni Bush székét. Kerry elhibázott gazdaságpolitikája miatt is sokat támadta a hivatalban lévő elnököt, de a választás eredménye azt mutatja, hogy az amerikaiak többsége ezt is megbocsátotta Bushnak.

Bush győzelmének egyik kulcsa a biztonságos világ megteremtőjének szerepében való tetszelgés lehet. Kampányában kiemelt szerepet kaptak a 2001. szeptember 11-e utáni terror ellenes intézkedések és azok vélt vagy valós jótékony hatásai. A szavazókat még az sem tántorította el Bush újraválasztásától, hogy a hadi kiadások évtizedek óta nem látott magasságokba ugrottak és Bush további fejlesztések szükségességét is felvetette. A hatalmas hadikiadások miatt az Egyesült Államok Bush elnöksége alatt eladósodott, a munkanélküliség pedig megugrott.

Bush konzervatív családpolitikája sem riasztotta el szavazóit. A melegek családalapítási joga és az abortusz ellen is fellépett kampányában. Bush a halálbüntetést is pártolta, ami a jelek szerint szintén nem okozott gondot az amerikai szavazók többségének.