Vágólapra másolva!
Egyes források szerint meghalt Jasszer Arafat palesztin elnök. Arafat kómában feküdt egy Párizs melletti katonai kórházban, és délután beállt nála az agyhalál. Az idős elnököt egy napig gépek tartották életben. Az Arafatot kezelő orvoscsoport és Ahmed Korei palesztin miniszterelnök is cáfolta az idős vezető halálhírét. A palesztin vezetést sürgős ülésre hívták össze Rámallahba, az izraeli hadsereget  már csütörtök délelőtt készültségbe helyezték. Attól tartanak, hogy a palesztin elnök halálával belső háborúskodás robban ki a különböző szélsőséges csoportok között.
Vágólapra másolva!

Egyes források szerint elhunyt Jasszer Arafat. Az idős palesztin vezetőnél csütörtök délután állt be az agyhalál - jelentették az Arafatot kezelő francia kórházban. Korábban a nap folyamán már közölték, hogy Jasszer Arafat "nem fog felépülni". Arafat válságos állapotban feküdt a Párizs melletti Percy katonai kórház intenzív osztályán. A palesztin elnök állapota szerda esett visza jelentősen. Azóta gépek tartották életben.

Az Arafatot kezelő francia orvocsoport cáfolta a palesztin elnök halálhírét. Ahmed Korei palesztin elnök szerint a palesztin elnök állapota változatlan. "Nemrég beszéltem telefonon Franciaországban tartózkodó tisztviselőinkkel. Azt mondták, állapota változatlan, továbbra is az intenzív osztályon kezelik." - nyilatkozta Korei a Reuters hírügynökségnek.

Jasszer Arafat állapotáról egész nap ellentmondásos hírek érkeztek. Izraeli médiajelentések szerint több belső szerve is leállt, hányásgörcsök gyötörték. Egyik közeli munkatársa szerint az elmúlt 24 órában háromszor is elvesztette öntudatát, kétszer még magához tért, ám jelenleg nincs eszméleténél, kómában van.

Egy palesztin vezető szerint ugyanakkor az elnököt csak endoszkóp-vizsgálatra vitték az intenzív osztályra, egy palesztin szóvivő pedig közölte, "Arafat abszolút nincs kómában", de azt elismerte, hogy intenzív osztályon ápolják és gyógyszeres kezelést kap. Szaeb Erekat palesztin miniszter Arafat feleségére hivatkozva azt állította, hogy az elnök állapota stabil, de súlyos.

Az ismeretlen betegség gyötörte elnök intenzív osztályra szállításáról egy darabig csak felesége, Szuha és néhány közeli munkatársa tudott. Látogatót - feleségén és unokatestvérén, a palesztin ENSZ-nagyköveten kívül - nem fogadhat, így Mahmúd Abbász volt palesztin kormányfő is kénytelen volt lemondani arról, hogy péntek reggel Párizsba utazzon.

Lázas tanácskozások folynak a háttérben

Bár a palesztin vezetők kifelé megpróbálnak bizakodónak próbáltza látszani, a háttérben lázas egyeztetés folyit egész csütörtökön. Sürgős tanácskozásra hívta össze a palesztin biztonsági szolgálatok vezetőit Ahmed Korei palesztin miniszterelnök - közölte csütörtökön egy magas rangú palesztin illetékes.

Csütörtök este riadókészültségbe helyezték a palesztin biztonsági szerveket, hogy felszámolják az esetleges rendbontásokat, amelyektől Jasszer Arafat palesztin halála esetén lehet tartani - közölték palesztin biztonsági forrásból. A palesztin biztonsági szervek parancsot kaptak, hogy álljanak készen a beavatkozásra, bármiféle rendbontás felszámolására és a törvényes palesztin intézmények védelmére.

A tanácskozást a tervek szerint a Rámalláhban lévő palesztin főhadiszálláson tartják. A Palesztin Hatóság tart attól, hogy Arafat halála esetén összetűzések robbanhatnak ki a különböző palesztin fegyveresek csoportok között.

Szintén lázas tanácskozás folyik a Palesztin Felszabadítási Szervezet központjában. A PFSZ legmagasabb szintű irányító szervezete, a döntéshozó tanács ülésezik. A Fatah mozgalom központi tanácsa is összeült. Mindkét testületnek Jasszer Arafat volt az elnöke, több mint negyven éven keresztül.

Jeruzsálemben is összeültek az izraeli biztonsági szervek vezetői, akik Arafat lehetséges halálának hatásait latolgatják. Kora délután készültségbe helyezték az izraeli hadsereget - jelentette a Haaretz című izraeli lap internetes kiadása.

Jasszer Arafatot csütörtök délután még meglátogatta a kórházban Jacques Chirac francia államfő. Chirac az után döntött úgy, hogy elmegy a Percy katonai kórházba, hogy Arafat beosztottjai közölték vele: az idős vezető kómában fekszik. Chirac szóvivői csütörtökön késő délután jelentették be a francia elnök látogatását, ám Arafat állapotáról nem közöltek részleteket - tudósít a Reuters hírügynökség.

Romano Prodi, a leköszönő Európai Bizottság elnöke korábban úgy nyilatkozott, "nagyon aggódik" a Párizsból érkező hírek miatt, amelyek szerint súlyosbodott Jasszer Arafat állapota. "Remélem, téves riasztásról van szó, és egészségi állapota stabilizálódik" - mondta a bizottság elnöke az Európai Tanács kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának megnyitásán.

Ismeretlen betegség

A palesztin vezető betegségéről csak találgatások ismeretesek, felmerült, hogy epekő, hasmenéses influenza, sőt fehérvérűség kínozta. Arafatot a szakszerűbb kezelés reményében múlt pénteken szállították Párizsba körbezárt rámallahi parancsnokságáról, az izraeli kormány beleegyezésével. Az ottani vizsgálatokon kiderült, hogy nincs szó leukémiáról. Orvosai vírusos fertőzésre gyanakodtak.

MTI/[origo]