Iowában is győzött Bush

Vágólapra másolva!
Iowa államban is győzött George Bush. Bár John Kerry demokrata jelölt már szerdán elismerte vereségét, Iowában csak péntekre számlálták össze az összes szavazatot. Az eredményen semmit sem változtat az újabb győzelem: Bush már korábban megkapta a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazatot.
Vágólapra másolva!

A kedden újra megválasztott George Bush amerikai elnök Új-Mexikó után Iowában is győzött, és ezzel a legutolsó szövetségi államban is eldőlt a verseny, noha a hivatalos végeredményt még nem hirdették ki.

John Kerry demokrata párti elnökjelölt már szerdán elismerte vereségét, amin a szoros verseny miatt akkor még nem ismert iowai és új-mexikói eredmények sem változtathattak volna, mivel Bush elnök már megkapta a győzelemhez szükséges 270 elektori voksot.

Bush elnök akkor 274, John Kerry pedig 252 elektori szavazatot szerzett az 538 tagú elektori testületben. Bush elektorainak a száma az iowai győzelemmel 7, az új-mexikói győzelmével pedig további 5 elektorral bővül, így a várható végeredmény 286-252 szavazat lesz Bush elnök javára.

A 2000. évi választáshoz képest csak három állam váltott színt az Egyesült Államoknak a republikánus párti pirossal és a demokrata párti kékkel színezett térképén. Két állam zárványként ütött el a környezetének színétől: a 4 évvel ezelőtt még demokrata párti többségű Új-Mexikó most beolvadt piros környezetébe, a New England-i államok kék mezőjében magányosan virító New Hampshire pedig bekékült. Ez önmagában még egyszerű tagosítás, csere lett volna a két tábor között, Iowával viszont George Bush elnök a kék mező mezsgyéjén csípett le egy korábban demokrata párti többségű államot.

Az Iowával szomszédos Minnesota és Wisconsin államok is erős ostrom alatt voltak az elnökválasztásról elnökválasztásra egyre konzervatívabbá váló Közép-Nyugaton. Kerry szenátor Minnesotában 3, Wisconsinban pedig csak 1 százalékkal kerekedett felül Bush elnökön. Összességében a Bush elnök eggyel több államban győzött, mint 4 évvel ezelőtt.