Antiterrorista akció Hágában

Vágólapra másolva!
Rendőrök is megsebesültek abban a terrorista-ellenes akcióban, amelyet Hágában indítottak a holland hatóságok szerda hajnalban. A rendőröket egy kézigránát sebesítette meg egy körbezárt épületnél Hága egyik főleg bevándorlók lakta környékén. A házban - melyet speciális egységek is körbevettek - több, feltehetően terrorizmussal gyanúsított személy rejtőzik.
Vágólapra másolva!

A holland hatóságok lezárták a Hága feletti légteret és a városban lévő Holland Spoor vasútállomás környékét, ahol terrorizmus-ellenes akció indult szerda hajnalban. A rendőrök egy házat rohamoztak meg a főleg bevándorlók lakta környéken, ahol terrorizmussal gyanúsított személyek rejtőztek. Az akcióban lövések is dörrentek és az épületből egy gránátot dobtak rájuk. Összesen három rendőr sebesült meg, közülük kettőt súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A helyszínre vezényelték a különleges, terrorista-ellenes alakulatokat, a túszejtés esetén bevethető egységeket, és mentőautók is várakoznak a közelben. A környékről több tucat családot telepítettek ki. A rendőrség szerint a szerda hajnalban megrohamozott épületben még jelenleg is több gyanúsított rejtőzik, jóllehet legalább egy embert őrizetbe vettek, akik a feltételezések szerint egy terrorista csoport tagjai.

Hogy hány emberről van szó, s hogy közük van-e a Theo van Gogh filmrendező múlt heti meggyilkolásához, arról nem volt hajlandó nyilatkozni Gerard Bouwman hágai rendőrfőnök. A rendőrség csak annyit közölt, hogy terrorizmus elleni nyomozás keretében döntöttek a rajtaütésről.

Hollandiában az utóbbi napokban kiéleződtek a helyiek és a muzulmán bevándorlók közötti feszültségek, miután meggyilkolták Theo Van Gogh filmrendezőt, aki kritikus filmet készített az iszlámról. Udenben egy iszlám iskolát gyújtottak fel ismeretlenek, de más településeken is történtek támadások keresztény templomok és muzulmán épületek ellen.

[origo]/MTI