Izrael ellenzi a jeruzsálemi arabok választási részvételét

Vágólapra másolva!
Problémákat okozna Izrael szerint, ha a Jeruzsálemben élő arabok is részt vennének a palesztin elnökválasztáson. A zsidó állam azért ellenzi a jeruzsálemi palesztinok választási részvételét, mert az Izrael szerint befolyásolhatná a város politikai státusát. A palesztin elnökválasztást Jasszer Arafat palesztin elnök november 11-i halála miatt kell megtartani.
Vágólapra másolva!

Az izraeli külügyminiszter ellenzi, hogy a Jeruzsálem keleti részében lakó palesztinok részt vegyenek a palesztin elnökválasztáson. Szilvan Salom vasárnap az izraeli rádiónak kijelentette: a Jeruzsálemben élő "arabok részvétele a választáson problémát okozna". Jeruzsálem ugyanis Izrael állam fővárosa, így a palesztin elnökválasztásban játszott szerepe kihatással lehetne a város végső státusára.

A november 11-én elhunyt palesztin államfő, Jasszer Arafat utódáról döntő elnökválasztást a törvény értelmében 60 napon belül kell megtartani. Jeruzsálem hovatartozása, illetve megosztása az egyik fő vitapont Izrael és a palesztinok között. Négy évvel ezelőtt, a Camp Davidben zajlott tárgyalások Ehud Barak izraeli kormányfő és Arafat között éppen amiatt fulladtak kudarcba, mert a palesztin elnök kevesellte a Jeruzsálem kapcsán tett izraeli engedményeket.

A várost az 1947-es ENSZ-határozat nemzetközi területté nyilvánította. Izrael azonban az arabokkal vívott 1948-as és 1956-os háborúk után megszállta a város nyugati szektorát, majd az 1967-es hatnapos háború után a - palesztinok lakta - keleti részére is kiterjesztette fennhatóságát. Később egész Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosává nyilvánította.