Mahmúd Abbász az Izrael elleni támadások leállítását kéri

Vágólapra másolva!
Az Izrael elleni támadások leállítására kérte Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője a palesztin szélsőséges szervezeket, hogy ezzel is elősegítsék a múlt héten elhunyt Jasszer Arafat utódjának rendezett módon történő megválasztását.
Vágólapra másolva!

Abbász, akit múlt pénteken választottak a PFSZ vezetőjének és a legesélyesebb jelölt a jövő januárra tervezett palesztin elnökválasztáson, kedden Gáza városában találkozott a Hamász és az Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek képviselőivel. Mint a megbeszélés résztvevői elmondták, Abbász felvetette az Izrael elleni támadások leállításának kérdését, de nem szólította fel kifejezetten arra a két szélsőséges szervezetet, hogy hirdessenek tűzszünetet a január 9-én esedékes voksolás előtt.

A Hamász egyik képviselője a megbeszélés előtt leszögezte, hogy a tűzszünet kihirdetését fontolóra sem lehet venni, amíg Izrael nem szünteti be a palesztin területeken végrehajtott rajtaütéseit és a szélsőséges szervezetek vezetői elleni célzott likvidálásokat.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Jasszer Arafat palesztin elnök múlt heti halála újjáélesztette az izraeli-palesztin konfliktus újjáélesztésével kapcsolatos reményeket, ám egyúttal növelte azokat az aggodalmakat is, hogy a hatalomért viaskodó palesztin szervezetek között erőszakhullám törhet ki. Izrael hajlandó fontolóra venni a megrekedt rendezési folyamat újjáélesztését célzó lépéseket, ám ehhez feltételül szabja, hogy ha az új palesztin fékezze meg az Izrael elleni támadásokat.

A több mint négy éve tartó palesztin felkelés (intifáda) során a Hamász és az Iszlám Dzsidád tagjai is is számos öngyilkos merényletet hajtottak végre, amelyeken több száz izraeli vesztette életét.