Zöld utat adtak a francia szocialisták az EU-alkotmánynak

Vágólapra másolva!
A francia szocialisták többsége igennel szavazott az EU-alkotmány ratifikálására. E szerint a jövő évi népszavazásig amellett fognak kampányolni, hogy a választópolgárok mondjanak igent az alkotmányra. Ha a francia szocialisták nemet mondtak volna, veszélybe került volna az alkotmány, mivel annak életbe lépéséhez az szükséges, hogy mind a 25 tagország ratifikálja.
Vágólapra másolva!

A francia szocialisták csütörtökön bejelentették szerdai szavazásuk eredményét. E szerint valamennyi helyi szervezetnél 55 és 60 százalék között volt az igenek aránya. Ez azt jelenti, hogy a jövő májusi népszavazásig a francia szocialisták is az EU-alkotmány ratifikálása mellett kampányolnak. A127 ezer párttag közül több mint 95 ezer szavazott. Az igenek aránya Párizsban volt a legmagasabb, 65 százalék. A kérdés, amire válaszolni kellett: "Egyetért-e az EU-alkotmánnyal?".

A szavazás azért volt döntő fontosságú, mert ha a szocialisták elkezdtek volna kampányolni a nem mellett, az megfordíthatta volna a lakosságnál is az igenek és a nemek arányát, ez pedig válságba sodorhatta volna az uniót. Németország, Spanyolország és Csehország nyílt levélben arra kérte a francia szocialistákat, hogy támogassák a tervezetet. Az EU-alkotmányt október végén fogadták el, de addig nem léphet életbe, míg valamennyi tagország nem ratifikálta. Van, ahol ez a kormány hatáskörébe tartozik, máshol viszont - ahogy Franciaországban is - népszavazással döntenek róla.