Mínusz negyven fok volt Csehországban

Közel mínusz 40 Celsius-fokkal dermesztő hideg volt Csehország délnyugati részénél. A nagy hideg miatt többen halálrafagytak.

Újabb három személy fagyott halálra szombatra virradóra Csehországban, ahol a hőmérséklet számos helyen mínusz harminc Celsius-fok alá süllyedt. A közszolgálati rádió szombati jelentése szerint a leghidegebb a Délnyugat-Csehországban a német határ közelében fekvő Horská Kvilda hegyvidéki településen volt, ahol a meteorológusok mínusz 38,6 Celsius-fokot mértek. "Nem kizárt, hogy még hidegebb volt, de a helyi hőmérőn ez volt a maximális mérhető érték" - mondta a rádiónak az ottani ügyeletes meteorológus.

Prágában mínusz 20-22 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet, s két hajléktalant reggel holtan találtak meg. Az orvosok mindkettőnél fagyhalált állapítottak meg. A harmadik fagyhalált az észak-morvaországi Bruntálból jelentették. Az áldozat egy ötven éves szintén hajléktalan férfi. 

A délnyugat-csehországi Domazlice melletti faluban néhány napja egy hatvanéves munkanélküli fűtetlen kerti házában tért nyugovóra, s reggelre megfagyott.

A meteorológusok szerint a rendkívüli fagyhullám még legalább egy-két napig eltart.

Az idei télen a hideg idöjárás következtében már több mint egy tucat személy halt meg. A fagyhalál leginkább a hajléktalanok és a részegek között szedi áldozatait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK