Nagyszabású katonai akció a Gázai övezetben

2004.10.01. 2:17

Végső határidő nélküli, nagyszabású katonai műveletet hagyott jóvá a Gázai övezet északi részén az izraeli biztonsági kabinet. Az akció az Izrael elleni rakétatámadásokat hivatott megállítani.

A csütörtök éjjel hozott döntés értelmében az izraeli katonák behatolhatnak palesztin városokba és menekülttáborokba. Az akció hivatalos célja az, hogy megakadályozzák az izraeli területek elleni palesztin rakétatámadásokat.

Palesztin biztonsági források szerint mintegy száz izraeli páncélos hatolt be a térségbe, közvetlenül azután, hogy Ariel Saron miniszterelnök zöld utat adott a hadművelethez. Az említett források szerint 35 izraeli harckocsi Bét-Hanún település, 30-30 pedig Bét-Lahija település, illetve Dzsabalíja menekülttábor irányába tart.

Az izraeli hadsereg már kedden este akcióba lépett, miután palesztin szélsőségesek több, a palesztinok által gyártott Kasszám típusú rakétát lőttek ki Szderót izraeli határtelepülésre.

Csütörtök folyamán összesen harminckét palesztin és három izraeli halt meg a Gázai övezet északi részén történt összecsapásokban és incidensekben. Szerdán tizenhárom palesztin és két izraeli vesztette életét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK