Kucsera Géza lett Szabadka polgármestere

2004.10.12. 16:18

Kucsera Géza, a Vajdasági Magyar Szövetség  politikusa lett hivatalosan is Szabadka polgármestere. A győzelemről alig néhány szavazattal lemaradó szerb jelölt nem óvta meg a választási eredményt. Ugyanakkor a vajdasági magyarok körében komoly megrökönyödést váltott ki, hogy Óbecse önkormányzatában a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége "nyíltan lepaktált" Seselj egykori csetnik vajda Szerb Radikális Pártjával (SRS).

Kucsera Géza, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikusa keddtől hivatalosan is Szabadka polgármesterének tekinthető, miután pont került a városvezetői szék megszerzéséért folytatott jogi vitára a VMSZ és a Demokrata Párt (DS) között.

 

A DS kedden 11 óráig nyújthatott be óvást a szabadkai bírósághoz a városi választási bizottság vasárnapi döntése ellen. A VMSZ-nél arról tájékoztatták az MTI-t, hogy semmilyen folyamodvány nem érkezett a törvényszékhez, így Kucsera hivatalosan is Szabadka polgármesterének tekinthető.

 

Az október 3-án tartott polgármester-választáson Kucsera Géza eddigi polgármester mindössze 113 szavazattal győzte le Oliver Dulicot, aki a VMSZ stratégiai partnerpártja, a DS színeiben indult. Dulicék azonban nem nyugodtak bele a vereségbe, kiderítették, hogy az egyik körzetben egy személy úgy szavazott, hogy nem írta alá a választói névjegyzéket. Az ugyanaznap tartott vajdasági parlamenti választói névjegyzékben ugyanakkor szerepelt az illető aláírása, tehát nem lehettek kétségek afelől, hogy részt vett a szavazásban.

 

A DS azonban ezt nem fogadta el érvként, óvást emelt a választási bizottságnál, kérve a szavazás megismétlését az adott körzetben. A városi választási bizottság tagjai egyenlő arányban szavaztak a DS folyamodványáról, s ilyen esetekben bíróságnak kell döntenie. A szabadkai törvényszék vasárnap - méltányolva a VMSZ panaszát - újabb szavazásra utasította a választási bizottságot, s a testület aznap este már 1:2-es arányban Kucserára nézve kedvező döntést hozott.

 

A DS kedden 11-ig nyújthatott volna be óvást a bíróságon, de a határidő lejártáig ez nem történt meg. Megismételt szavazás esetén a DS jelöltje Szabadkára kivetítve 118 szavazatnyi előnnyel indult volna az említett választási körzetben, s a magyarok alacsony részvétele esetén a VMSZ akár el is veszíthette volna a polgármesteri széket, amelyet egy évtizede VMSZ-es politikus tölt be. A helyhatósági választáson a VMSZ elveszítette polgármesteri székét Adán, Magyarkanizsán és Csókán, s csak Zentán, Topolyán és Kishegyesen tudott győzni a legnagyobb délvidéki magyar párt jelöltje.

KAPCSOLÓDÓ CIKK